Elit futbolcularda baş üstü uzun ve kısa top fırlatmada omuz kas gruplarının performans analizinin değerlendirilmesi
Evaluation of performance analysis of shoulder muscle groups in overhead long and short ball throws in professinal football players.
  1. Tez No: 907666
  2. Yazar: FARUK AYKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KEREM BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: yüzeyel emg, omuz kasları, taç atışı, surface emg, shoulder muscle, ball throws
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Futbolcu Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Futbol müsabakası iki takımdan on birer oyuncu ile oynanan spordur. Dikdörtgen şeklindeki sahadan topun uzun kenardan dışarı çıkmasıyla taç atışı kullanılarak oyuna tekrar başlanır. Etkili uzun ve kısa mesafe atış yetenekleri, üst ekstremite kaslarının yanında, atışla uyumlu el bileğinin hız ve kuvvet oluşturabilmesinin sağlanmasını gerektirir. Farklı atış teknikleri elektromiyografik aktiviteyi değiştirip yorgunluğa neden olabilir bu nedenle kas gruplarının yorgunluk seviyeleri hakkında veri toplamak önemli faydalar sağlayabilir. Yöntem: Tanımlayıcı istatistikler, yaş, kilo, boy, vücut kitle indeksi (BMI) ve profesyonel oyun yılları için ortalama ve standart sapmalar (SD) dahil olmak üzere profesyonel futbolcuların demografik özelliklerini özetlemek için kullanıldı. Hakim tarafın oyuncular arasındaki dağılımını tanımlamak için frekanslar ve yüzdeler kullanıldı. Kısa ve uzun taç atışı ölçümleri sırasında aynı anda olarak yüzeyel-Elektromiyografi (y-EMG (Neurocess) ) makinesi non-invazif şekilde omuz çevresi kas grupları değerlendirildi. Verilerin normalliğini test etmek için Kolmogorov-Smirnov testi kullanıldı. Kısa ve uzun dokunma atışları sırasında omuz kas gruplarının maksimum elektriksel aktivite (Vmax) değerlerini karşılaştırmak için eşleştirilmiş örnekler t-testleri kullanıldı. Analiz, her kas grubu için iki atış türü arasında Vmax değerlerinde anlamlı farklılıklar olup olmadığını belirlemeyi amaçladı. Bu testlerin 0,05'ten küçük bir p değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Eşleştirilmiş örnek t-testi sonuçları, profesyonel futbolcuların kısa ve uzun temas atışları özellikleri arasındaki tüm omuz kas gruplarının Vmax değerlerinde yaş, kilo, boy ve vücut kitle indeksine ilişkin ortalama ve standart sapmalar (SD) dahil olmak üzere anlamlı farklılıklar ortaya çıkardı. Analiz, her kas grubu için iki atış türü arasında Vmax değerlerinde anlamlı farklılıklar olup olmadığını belirlemeyi amaçladı. Tüm testler için 0,05'ten küçük bir p değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 27,8 (SD = 3,6) olan ve 21 ile 35 arasında değişen 35 profesyonel futbolcu dahil edildi. Oyuncuların ortalama ağırlığı 67,0 kg (SS = 4,1) olup, aralığı 60 ila 75 kg idi. Ortalama boy 173,7 cm (SD = 5,8) olup, 160 ile 185 cm arasında değişmektedir. Ortalama BMI 22,2 kg/m² (SD = 1,5) idi ve 20 ile 26 kg/m² arasında değişiyordu. Katılımcıların 27'si (%77,1) sağ baskın, 8'i (%22,9) sol baskındı. Ortalama profesyonel oyun süresi 9,2 yıldı (SS = 3,6), 2 ile 16 yıl arasında değişiyordu. Ortalama kısa dokunma atışı 7,4±1,2 m (aralık, 4,8-9,6), ortalama uzun dokunma atışı 16,2±2,4 m (aralık, 11,8-22,2) idi. Eşleştirilmiş örnek t-testi sonuçları, kısa ve uzun dokunma atışları arasında tüm omuz kas gruplarının Vmax değerlerinde önemli farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı. Çıkarımlar: Bu çalışmada fırlatma hareketinin diğer sporlardaki baş üstü atışlardan farklı kas aktivasyon modellerine sahip olması nedeniyle antrenman programlarının ve rehabilitasyon protokollerinin geliştirilmesine, genel performanslarının daha da iyileştirilmesine ve kasla ilgili yaralanma riskinin azaltılmasına amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Football is a sport played by eleven players from two teams. When the ball goes out from the long side of the rectangular field, the game is restarted using a throw-in. Effective long and short distance shooting abilities require the ability of the upper extremity muscles as well as the wrist compatible with shooting to generate speed and strength. Different shooting techniques can alter electromyographic activity and cause fatigue, so collecting data on fatigue levels of muscle groups can provide significant benefits. Method: Descriptive statistics were used to summarize demographic characteristics of professional football players, including age, weight, height, body mass index (BMI), and means and standard deviations (SD) for years of professional playing. Frequencies and percentages were used to describe the distribution of the dominant side among players. During short and long throw-in measurements, muscle groups around the shoulder were simultaneously evaluated non-invasively with a superficial-electromyography (s-EMG (Neurocess)) device. The Kolmogorov-Smirnov test was used to test the normality of the data. Paired samples t-tests were used to compare maximum electrical activity (Vmax) values of shoulder muscle groups during short and long touch pulses. The analysis aimed to determine whether there were significant differences in Vmax values between the two shot types for each muscle group. For all tests, a p value of less than 0.05 was considered statistically significant. Paired sample t-test results revealed significant differences in the Vmax values of all shoulder muscle groups between short and long contact shooting characteristics of professional football players, including means and standard deviations (SD) for age, weight, height, and body mass index. The analysis aimed to determine whether there were significant differences in Vmax values between the two shot types for each muscle group. For all tests, a p value of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: 35 professional football players aged between 21 and 35, with an average age of 27.8 (SD= 3.6) were included in the study. The average weight of the players was 67.0 kg (SD = 4.1), with a range of 60 to 75 kg. The average height was 173.7 cm (SD = 5.8), ranging from 160 to 185 cm. The mean BMI was 22.2 kg/m² (SD = 1.5) and ranged from 20 to 26 kg/m². 27 (77.1%) of the participants were right dominant and 8 (22.9%) were left dominant. The average professional playing time was 9.2 years (SD=3.6), ranging from 2 to 16 years. A summary of the patients' demographic characteristics is presented in Table 1. The mean short touch throw was 7.4±1.2 m (range, 4.8-9.6), the mean long touch throw was 16.2±2.4m (range, 11.8-22.2). Paired samples t-test results revealed significant differences in Vmax values of all shoulder muscle groups between short and long touch shots. Conclusions: This study aims to develop training programs and rehabilitation protocols, further improve overall performance and reduce the risk of muscle-related injuries, as the throwing movement has different muscle activation patterns than overhead throws in other sports.