Hemşirelerin çocuk yoğun bakım ünitesinde yatmış olan covıd-19 pozitif çocuk hastalara verdikleri bakımların ve bakıma ilişkin deneyimlerinin belirlenmesi
The nursing diagnoses given to covid-19 positive patients followed up in the pediatric intensive care unit (picu) and the experiences of caregiving nurses
  1. Tez No: 838400
  2. Yazar: HALE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KONUKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, çocuk hemşiresi, çocuk yoğun bakım ünitesi, hemşirelik bakımı, Covid-19, pediatric nurse, pediatric intensive care unit, nursing care
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Araştırma, çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen Covid-19 çocuk hastalara verilen hemşirelik tanılarının ve bakım veren hemşirelerin deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gerekçe ve Yöntem: Araştırma nicel ve nitel araştırma yönteminin bir arada kullanıldığı karma yöntemle yürütülmüş olup araştırmanın örneklemini, 01 Mart 2020 – 01 Mart 2022 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi (ÇYBÜ)'sinde yatmış 159 Covid-19 çocuk hasta ve bu hastalara bakım veren 25 hemşire oluşturmuştur. Çocuk hastaların hemşirelik tanılarına yönelik veriler retrospektif olarak incelenmiş. Araştırmanın nitel kısmında hemşireler ile yüz yüze görüşmeler yapılmış ve bu verilerin analizinde fenomenolojik yaklaşımdan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler kodlanmış, betimsel ve içerik tablo analiziyle sunulmuştur. Bulgular: ÇYBÜ'de bakım verilen Covid-19 çocuk hastalarda en sık rastlanan tıbbi tanıların sırasıyla %22 epilepsi, %9,4 bakteriyel pnömoni, %7,5 bronkopnömoni, %6,3 serebral palsi olduğu belirlenmiştir. Çocuklarda en sık görülen Covid-19 komplikasyonunun akut solunum yetmezliği (%35,2) ve Multisistem İnflamatuar Sendrom (MIS-C) (%10,1) olduğu ÇYBÜ'de yatış sırasında en sık ortaya çıkan komplikasyonların ise bakteriyel enfeksiyon (%10,7) ve sepsis (%7,5) olduğu görülmüştür. Hemşirelerin ÇYBÜ'de Covid-19 çocuk hastaların bakıma ilişkin en sık kaydettiği hemşirelik tanıları sırasıyla düşme riski (%76,7), enfeksiyon riski (%74,2), enfeksiyon bulaştırma riski (%68,5), akut ağrı (%44,7), anksiyete (%41,5) ve aspirasyon riskidir (%38,4). Hemşirelerin %72'sinin Covid-19 çocuk hastalara bakım uygulama konusunda kendilerini yeterli bulduğu ve hemşirelerin %48'nin Covid-19 hemşirelik tanıları koyma konusunda kendilerini yeterli bulduğu belirlenmiştir. Literatürü takip eden hemşirelerin %83,3'ünün araştırma makaleleri %66,7'sinin Sağlık Bakanlığı rehberlerini okudukları, hemşirelerin %56'sının Covid-19 çocuk hastalara hemşirelik tanısı koyarken rehber aldıkları kaynak bulunmadığını belirttikleri saptanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında hemşireler ile yapılan görüşmelerde elde edilen verilerin analizi neticesinde pandeminin hemşirelerin mesleki yaşamına etkisi, pandeminin hemşirelerin kişisel yaşamına etkisi, pandeminin çocuk hasta bakımına etkisine ilişkin deneyimleri içeren üç kategori, yedi tema ve alt temaları ön plana çıkmıştır. Sonuç: Bu araştırma hemşirelerin ÇYBÜ'de Covid-19 çocuk hastaların bakıma ilişkin en sık kaydettiği hemşirelik tanıları sırasıyla düşme riski, enfeksiyon riski, enfeksiyon bulaştırma riski, akut ağrı, anksiyete ve aspirasyon riski olarak belirlenmiştir. Pandemi sürecinde ÇYBÜ'de çalışan hemşirelerin kişisel ve mesleki yaşamlarının olumlu ve olumsuz etkilendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the nursing diagnoses given to Covid-19 child patients followed up in the Pediatric Intensive Care Unit (PICU) and the experiences of caregiving nurses. Materials and Methods: The research was conducted with a mixed method in which quantitative and qualitative research methods were used together, and the sample of the research consisted of 159 Covid-19 pediatric patients hospitalized in Ankara Bilkent City Hospital PICU between March 01, 2020 and March 01, 2022, and 25 nurses caring for these patients. Data on nursing diagnoses of pediatric patients were analyzed retrospectively. In the qualitative part of the study, face-to-face interviews were conducted with nurses and a phenomenological approach was used to analyze these data. The data obtained were coded, presented with descriptive and table of contents analysis. Results: The most common medical diagnoses in Covid-19 pediatric patients treated in PICU were determined to be 22% epilepsy, 9.4% bacterial pneumonia, 7.5% bronchopneumonia, 6.3% cerebral palsy, respectively. The most common complications of Covid-19 in children were acute respiratory failure (35.2%) and Multiple System Inflammatory Syndrome (MIS-C) (10.1%), and the most common complications during hospitalization in PICU were bacterial infection (10.7%) and sepsis (7.5%). The most common nursing diagnoses recorded by nurses regarding the care of Covid-19 pediatric patients in PICU are the risk of falling (76.7%), the risk of infection (74.2%), the risk of infection (68.5%), acute pain (44.7%), anxiety (41.5%) and the risk of aspiration (38.4%), respectively. It was determined that 72% of the nurses found themselves competent in applying care to Covid-19 pediatric patients, but 48% of the nurses found themselves competent in making Covid-19 nursing diagnoses. It was found that 83.3% of the nurses following the literature read the guidelines of the Ministry of Health and 66.7% of the research articles, and 56% of the nurses stated that they did not have the resources they received guidance when diagnosing Covid-19 pediatric patients. As a result of the analysis of the data obtained in the interviews with the nurses in the quantitative part of the study, three categories, seven themes and sub-themes, including the effect of the pandemic on the professional life of nurses, the effect of the pandemic on the personal life of nurses, and the experience of the pandemic on child patient care, came to the fore. Conclusion: In the study, the most common nursing diagnoses recorded by nurses regarding the care of Covid-19 pediatric patients in PICU were determined as the risk of falls, risk of infection, risk of infection transmission, acute pain, anxiety and aspiration, respectively. It has been determined that nurses who care for Covid-19 patients in PICU have positive and negative experiences for their personal and professional lives. It has been determined that the personal and professional lives of the nurses working in the PICU during the pandemic process were affected positively and negatively.