Anterıor servikal diskektomi ve füzyon yapılan hastalarda servikal lordozun postoperatif değişiminin retrospektif olarak incelenmesi
- Tez No: 907687
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARAS, DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE DURMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Servikal Lordoz, Anterior Servikal Diskektomi, Peek Cage, Cervical Lordosis, Anterior Cervical Discectomy, Peek Cage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Servikal Disk Hernisi ve buna bağlı boyun ve kol ağrısı,tüm dünyada görülen bir sağlık sorunudur. 55 yaş üstü erişkinlerin yaklaşık %80 inde servikal disk dejenerasyonunu gösteren x-ray bulguları mevcuttur ki bu hastaların da yarısı semptomatiktir. Servikal disk cerrahisi başlangıçta ağırlıklı olarak posterior yaklaşımlar ile yönetilmeye çalışılsa da özellikle 1960 'lardan itibaren anterior servikal diskektomi ve füzyon cerrahisinin tanımlanmasıyla bu cerrahi yöntem servikal disklerde çok yaygın bir şekilde kullanılır hale gelmiştir. Dejeneratif servikal diski olan ve boyun ağrısından yakınan hastalarda servikal lordoz kaybının görülmesi, servikal lordoz restorasyonun sağlanmasının servikal disk cerrahisinin amaçlarından biri olması gerektiğini göstermiştir. Anterior servikal diskektomi ve füzyon cerrahisinin birçok çalışmada servikal lordozu artırdığı gösterilmiştir. Bu çalışmada 165 hasta retrospektif olarak incelenmiş, preoperatif ve postoperatif servikal Cobb açıları ölçülmüştür. Bıçaksız peek cage kullanılan hastalarda ameliyat sonrası servikal lordozda anlamlı artış elde edilmişken buna karşın;bıçaklı cage kullanılan hastaların postoperatif lordoz açılarında ameliyat öncesine göre anlamlı bir artış görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Cervical Disc Herniation and related neck and arm pain is a health problem seen all over the world. Approximately 80% of adults over the age of 55 have x-ray findings indicating cervical disc degeneration, and half of these patients are symptomatic. Although cervical disc surgery was initially attempted to be managed predominantly with posterior approaches, anterior approach has become widely used in cervical discs, especially with the definition of anterior cervical discectomy and fusion surgery in the 1960s. The observation of loss of cervical lordosis in patients with degenerative cervical disc and complaining of neck pain shows that restoration of cervical lordosis should be one of the goals of cervical disc surgery. Anterior cervical discectomy and fusion surgery has been shown to increase cervical lordosis in many studies. In this study, 165 patients were retrospectively examined and preoperative and postoperative cervical Cobb angles were measured. While a significant increase in postoperative cervical lordosis was achieved in patients using a peek cage, on the other hand, no significant increase was observed in the postoperative lordosis angles of patients using a locking cage compared to the preoperative period.