Göztepe PROF. DR. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerin dijital bağımlılık düzeyi ve etkili faktörler
Digital addiction levels and associated factors among resident physicians receiving specialty training at Göztepe PROF. DR. Süleyman Yalçin city Hospital
  1. Tez No: 907697
  2. Yazar: SEVİYE NUR GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital bağımlılık, asistan hekim, bağımlılık, Digital addiction, resident physician, addiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerin dijital bağımlılık düzeyi ve etkili faktörleri incelemektir. Bu araştırma kesitsel türde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde uzmanlık eğitimi alan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 133 asistan hekim oluşturmuştur. Asistan hekimlere, elektronik ortamda (Google Forms) üç bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde sosyodemografik bilgileri içeren sorular, ikinci bölümünde Sağlık Çalışanları için Dijital Bağımlılık Ölçeği, üçüncü bölümünde ise Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASÖ-21) yer almıştır. Tüm analizler %95 güven aralığı ile yapılmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Çalışmada, bekâr katılımcıların, mesleğini severek yapmayanların ve ileri düzey depresyon belirtileri gösteren katılımcıların dijital bağımlılık puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet, sigara kullanımı, nöbet durumu, uzmanlık alanları, asistanlık süresi, anksiyete ve stres düzeyleri ile ortalama dijital bağımlılık puanları arasında ise anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the level of digital addiction and the influencing factors among resident physicians receiving specialty training at Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. This is a cross-sectional study. The study population consisted of 133 resident physicians who are receiving specialty training at Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital and agreed to participate in the study. An electronic survey (Google Forms) consisting of three sections was administered to the participants. The first section included questions regarding sociodemographic information, the second section included the Digital Addiction Scale for Healthcare Workers, and the third section included the Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS-21). All analyses were conducted with a 95% confidence interval, and the statistical significance level was set at p0.05). The study found that digital addiction scores were higher among single participants, those who did not enjoy their profession, and those with advanced depression symptoms. No significant differences were observed in digital addiction scores based on gender, smoking status, working night shifts, specialty areas, duration of residency, or levels of anxiety and stress.