Ortaokul öğrencilerinde postür bozuklukları ve egzersiz sonrasındaki değişimlerin incelenmesi Antalya ili örneği
Investigation of posture disorders in middle school students and changes after exercise, Antalya province example
  1. Tez No: 907800
  2. Yazar: ENGİN DEMİRALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. FATİH SERDAR ŞENDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Postür, Postür Bozukluğu, Egzersiz, Posture, Postural Disorder, Exercise
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Antalya ilinde yaşayan ortaokul öğrencilerinde postür bozukluklarını tespit etmek ve egzersiz sonrası bu bozukluklarda meydana gelen değişimleri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya toplam 30 erkek 30 kız öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin postür analizleri, manuel yöntemlerle ve New York Postür Analizi kullanılarak yapılmıştır. Manuel postür analizinde baş-boyun pozisyonu, omuzlar, omurga eğrisi, kalça pozisyonu, dizler ve ayakların pozisyonları gözlemlenmiş ve ölçülmüştür. Ölçümler yapılırken Varsak Ruhi Göksoy Ortaokulunun bahçesinde arkaya cetvel fon kullanarak yapılmıştır. Araştırma sürecinde, postür bozukluğu tespit edilen öğrencilere 6 haftalık bir egzersiz programı uygulanmıştır. Bu program kapsamında öğrenciler, haftada 3 gün ve günde 1 saat egzersiz yapmışlardır. Altı haftanın sonunda öğrencilerin postürleri yeniden değerlendirilmiş ve ön test-son test sonuçları karşılaştırılarak SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, düzenli egzersiz programının öğrencilerdeki postür bozukluklarını düzeltmede etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle sırt ve bel bölgelerindeki postür bozukluklarında anlamlı iyileşmeler gözlemlenmiştir. Erkek ve kız öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır; her iki cinsiyet de benzer iyileşmeler göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma düzenli fiziksel aktivitenin ve doğru egzersiz programlarının çocuklarda postür bozukluklarını düzeltmede önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, ortaokul döneminde postür bilincinin artırılmasının ve beden eğitimi derslerinin aktif olarak işlenmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify postural disorders in middle school students living in Antalya and to examine the changes in these disorders after an exercise intervention. A total of 30 male and 30 female students participated in the study. The postural analyses of the students were conducted using manual methods and the New York Posture Analysis. The manual posture analysis involved observing and measuring head-neck position, shoulder alignment, spinal curvature, hip position, knee alignment, and foot positioning. Measurements were taken in the garden of Varsak Ruhi Göksoy Middle School using a vertical ruler. During the research process, students identified with postural disorders underwent a 6-week exercise program. This program included exercising three days a week for one hour each day. The content of the program consisted of posture correction exercises and stretching activities. At the end of the six weeks, the students' postures were re-evaluated, and the pre-test and post-test results were compared using SPSS software for data analysis. The findings indicate that the regular exercise program was effective in correcting postural disorders among the students. Significant improvements were observed, particularly in the back and lumbar regions. No statistically significant difference was found between male and female students, as both genders exhibited similar improvements. The findings underscore the importance of raising awareness about posture during middle school years and actively engaging in physical education classes. These results can guide educational institutions and parents in promoting and enhancing children's postural health.