Kalsiyum hipokloritin smear tabakasını kaldırma yeteneğine ısı ve sıvı aktivasyonunun etkisi: Bir taramalı elektron mikroskobu çalışması
Effect of heat and ırrıgatıon agıtatıon on the smear layer removal abılıty of calcıum hypochlorıte: A scanning electron microscope study
  1. Tez No: 907807
  2. Yazar: DAMLA ERKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kalsiyum hipoklorit, aktivasyon, smear tabakası, taramalı elektron mikroskobu, calcium hypochlorite, activation, smear layer, scanning electron microscope
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kalsiyum hipoklorit (KH) irigasyon solüsyonunun kök kanal tedavisinde smear tabakasını kaldırma yeteneğini ve ısı ile sıvı aktivasyon yöntemlerinin bu etki üzerindeki rolünü değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada, apikal gelişimini tamamlamış, çürüksüz, tek köklü ve düz yapıda olan 160 adet alt çene küçük azı diş seçilmiştir. Dişler standardizasyon için, çalışma boyları 15 mm olacak şekilde dekoronize edilmiştir. Apikal açıklık, 10 numara K tipi eğe ile şekillendirildikten sonra kök kanalları, sırasıyla ProTaper Next X1, X2, X3 ve X4 ile hazırlanmıştır. Preparasyon işlemleri yapıldıktan sonra örnekler her bir grupta 16 adet diş olacak şekilde rastgele 10 gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Grup 2, ısıtılmamış (oda sıcaklığında) KH ve XP-Endo Finisher kullanılarak hazırlanmıştır. Grup 3'te kanal dışında ısıtılmış KH ve XP-Endo Finisher uygulanırken, Grup 4'te kanal içinde ısıtılmış KH ve XP-Endo Finisher kullanılmıştır. EDDY cihazı ile yapılan uygulamalarda ise, Grup 5'te ısıtılmamış KH, Grup 6'da kanal dışında ısıtılmış KH ve Grup 7'de kanal içinde ısıtılmış KH uygulanmıştır. Pasif Ultrasonik İrrigasyon (PUİ) ile yapılan uygulamalarda, Grup 8 ısıtılmamış KH, Grup 9 kanal dışında ısıtılmış KH ve Grup 10 kanal içinde ısıtılmış KH ile hazırlanmıştır. Bulgular: Bu çalışmanın sonucunda kanal içinde ve dışında ısıtılmış KH'nin smear tabakasının uzaklaştırılmasında daha başarılı bir etkiye sahip olduğunu gösterilmiştir. Özellikle kanal içi ısıtılmış KH ve aktivasyonun, smear tabakasının ortadan kaldırılma etkinliğini artırdığı bulunmuştur. Sonuç: Kontrol grubunun her bölgede en fazla smear tabakası içerdiğini, kanal içi ısıtılmış PUİ grubunun ise tüm bölgelerde en etkili temizliği sağladığını göstermiştir. KH'nin potansiyelini daha iyi anlamak için ek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate the smear layer removal ability of calcium hypochlorite (CH) irrigation solution in root canal treatment and to assess the role of heat and liquid activation methods on this effect. Method: In this study, 160 single-rooted, and straight mandibular premolars with complete apical development were selected. The teeth were decoronized to a working length of 15 mm for standardization. After shaping the apical foramen with a size 10 K-file, the root canals were prepared with ProTaper Next files X1, X2, X3, and X4 in sequence. Following preparation, the samples were randomly divided into 10 groups of 16 teeth each. Group 1 was designated as the control group. Group 2 was prepared with non-heated CH and XP-Endo Finisher. In Group 3, extra-canal heated CH and XP-Endo Finisher were applied, while Group 4 received intra-canal heated CH and XP-Endo Finisher. For applications using the EDDY device, Group 5 was prepared with non-heated CH, Group 6 with extra-canal heated CH, and Group 7 with intra-canal heated CH. For Passive Ultrasonic Irrigation (PUI) applications, Group 8 was prepared with non-heated CH, Group 9 with extra-canal heated CH, and Group 10 with intra-canal heated CH. Conclusion: The control group exhibited the highest smear layer retention in all regions, while the intra-canal heated PUI group provided the most effective cleaning in all areas. Further studies are needed to better understand the potential of CH. Conclusion: The control group contained the highest amount of smear layer in all regions, while the canal-heated PUİ group achieved the most effective cleaning across all regions. Further in vitro and in vivo studies are necessary to better understand the potential of CH.