Dört farklı kök kanal patının dentin dokusuna tutunma özelliklerinin ve mikrosızıntılarının birbirleri ile karşılaştırmalı olarak in vitro incelenmesi
In Vitro comparison of adhesive properties and microleakage of different root canal sealers
  1. Tez No: 99449
  2. Yazar: GÜLŞAH DİNLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMAGÜL ZIRAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endion, Sultan, Apexit, AHPlus, Mikrosızıntı, Adezyon, Endion, Sultan, Apexit, AHPlus, Microleakage, Adhesion
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
72 ÖZET Dört farklı kök kanal patının dentin dokusuna tutunma özelliklerinin ve mikrosızıntılarının birbirleri ile karşılaştırmalı olarak in vitro incelenmesi Araştırmamızda 4 farklı gruptan kanal patlarının apikal sızıntılarının ve dentine tutunma özelliklerinin in vitro olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamızın ilk bölümünde patların apikal örtücülük yetenekleri incelenmesi amacıyla 80 adet tek köklü keser dişten yararlanıldı. Kök kanallarının preparasyonunu takiben örnekler 15'erli 4 gruba ayırıldı. Geri kalan 20 diş ise pozitif ve negatif kontrol grubunu oluşturdu. Birinci grubu oluşturan dişler cam iyonomer içerikli kanal patı Endion ile, ikinci grubu oluşturan dişler kalsiyum hidroksit içerikli kanal patı Apexit ile, üçüncü grubu oluşturan dişler çinko oksit öjenol içerikli kanal patı Sultan, dördüncü grubu oluşturan dişler ise rezin içerikli kanal patı AHPlus ile dolduruldu. Doldurma işlemi lateral kondenzasyon tekniği kullanılarak yapıldı. Daha sonra herbir deney grubunda yer alan örnekler 7 gün süre ile % 2'lik metilen mavisi solüsyonunda bekletildi. Sürenin sonunda boyadan çıkartılan örnekler uzunlamasına ikiye ayınlarak her bir örnekte apikalden koronale doğru oluşan linear boya sızıntısı streomikroskop yardımıyla değerlendirildi. Adezyon deneyinde ise 30 adet tek köklü keser diş uzun ekseninden labio-lingual yönde ikiye ayırıldı. Oluşan smear tabakası %17'lik EDTA ve % 5,25'lik sodyum hipoklorit ile kaldırıldı. Bu şekilde hazırlanan diş yarıları alüminyum pullar üzerine tespit edildikten sonra incelenecek olan kanal dolgu patları çubuklar içerisine dolduruldu ve dentin yüzeyine temas ettirildi ve bu şekilde 37()C'de % 100 nemli ortamda 7 gün inkübe edildi. Tutunma kuvvetlerinin ölçülmesinde dakikada 1 mm artan hızla çekme kuvveti uygulayan Lloyd Universal Test Aygıtı kullanıldı. Dolgu maddesi ile dentin arasındaki bağlantının koptuğu andaki çekme kuvveti kg/cm" cinsinden hesaplandı.73 Her iki denyde de elde edilen sonuçların istatistiksel değerlendirmeleri için tek yönlü varyans analizi, Duncan testi ve Student's t-testleri ile yapıldı. Apikal sızıntı deneyinin sonuçlarına göre AHPlus'ın kullanıldığı gruplarda gözlenen ortalama sızıntı değeri Endion, Apexit ve Sultan' in kullanıldığı gruplarda gözlenen ortalama sızıntı değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,001). Endion, Apexit ve Sultan' m kullanıldığı gruplarda gözlenen ortalama apikal sızıntı değerleri arasındaki farklılık ise istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p > 0,05). Tutunma deneyinin sonucunda en güçlü tutunma özelliğini AHPlus maddesi gösteririken en zayıf tutunmayı ise Apexit maddesi gösterdi. AHPlus kullanılan grupta gözlenen ortalama tutunma değeri Endion, Apexit ve Sultan Kullanılan gruplarda gözlenen ortalama tutunma değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p0,05).
Özet (Çeviri)
74 SUMMARY In Vitro Comparison of Adhesive Properties and Microleakage of Different Root Canal Sealers The purpose of this study was to compare the apical leakage and adhesive properties of different root canal sealers in vitro. In the first part of our study 80 single-rooted anterior teeth were used for evaluating the apical sealing ability of the root canal sealers. After the preparation of the root canals the teeth were divided into 4 experimental groups of 15 teeth each. 20 teeth were choosen as positive and negative control groups. The experimental groups were obturated with glass ionomer containing root canal sealer Endion, zinc oxide eugenol containing root canal sealer Sultan, calcium hydroxide containing root canal sealer Apexit and epoxy resin based root canal sealer AHPlus and lateral condensation technique. Following the obturation all groups were placed in flasks containing 2 % methylene blue dye solution for 7 days. After that procedure the roots were sectioned longitudinally and the linear extent of dye penetration was determined under a stereomicroscope. In the adhesion experiment 30 single-rooted anterior teeth were sectioned longitudinally. Later on the prapered tooth halves were fixed on aluminium circles and brought into contact with the root canal sealers poured into cylinders and stored in an incubater providing a 100 % moist atmosphere under 37°C for 7 days. The adhesion tests were performed bye using the Lloyd Universal Testing Machine calibrated in such a way that a tensile load increasing at a constant crosshead speed of 1 mm/min and the point where the bond between the root canal sealer and the dentin surface was broken was determined in terms of kg/cm2. The obtained data were statistically evaluated utilizing bye one-way analysis of varience, Duncan and Student's t-tests for each experiment. The results of apical leakage study indicated that there were significant difference between the mean dye penetration values of AHPlus and the75 other root canal sealers used in the study (Endion, Sultan and Apexit) (p0,05). The results of adhesion study indicated that AHPlus showed the strongest and Apexit showed the weakest adhesion to dentin. There were significant diffrences between the mean adhesion values of AHPlus and the other sealers used in this study (Endion, Sultan and Apexit) (p0,05).