Küçük 't' travma ile depresyon ve mutluluk arasındaki ilişkide otantiklik ve öz-şefkatin aracı rolü
The mediating role of authenticity and self-compassion in the relationship between trauma and depression and happiness
- Tez No: 907907
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SAPMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Mutluluk, Küçük 't' Travma, Öz şefkat, Otantiklik, Depression, Happiness, Small 't' Trauma, Self-compassion, Authenticity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Küçük“t”travmalar, bireylerin psikolojik sağlığını etkileyebilecek ancak genellikle büyük travmalar kadar dikkat çekmeyen olaylardır. Araştırmanın temel amacı, bu tür travmaların bireylerin depresyon düzeylerini artırıp mutluluklarını azaltabileceğini ve bu etkilerin otantiklik ve öz şefkat düzeyleri aracılığıyla nasıl değişebileceğini anlamaktır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma kapsamında sosyal medya platformları aracılığıyla 18-65 yaş arasındaki 763 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma örneklemi ise 452 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Küçük 't' Travma Yaşantılarını Belirleme Ölçeği”,“Kısa Depresyon-Mutluluk Ölçeği”,“Otantiklik Ölçeği”ve“Öz-Anlayış Ölçeği”kullanılmıştır. İlgili ölçüm araçlarından elde edilen verilerin analizinde küçük 't' travma yaşantıları, depresyon, mutluluk, öz şefkat ve otantiklik arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Gruplar arası farklılıkları belirlemesi için Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız Gruplarda T-Testi uygulanmıştır. Küçük“t”travma, öz şefkat ve otantikliğin depresyon ve mutluluğu yordama gücünü değerlendirilmesi için Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Ayrıca, küçük“t”travma yaşantıları ile depresyon ve mutluluk arasındaki ilişkilerde öz şefkat ve otantikliğin aracılık etkisini incelenmesi amacıyla PROCESS Macro Aracılık Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, küçük“t”travma yaşantıları, öz şefkat ve otantiklik değişkenlerinin her birinin hem depresyon hem de mutluluk üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir yordayıcı etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca, öz şefkat ve otantikliğin küçük“t”travma yaşantıları ile mutluluk arasındaki ilişkide kısmi aracılığa sahip olduğu, küçük“t”travma yaşantıları ile depresyon arasındaki ilişkide ise tam aracı rolü oynadığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, öz şefkat ve otantikliğin hem depresyon hem de mutluluk üzerinde doğrudan ve dolaylı etkiler sunduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle, küçük“t”travma yaşantıları ile depresyon arasındaki ilişkide öz şefkat ve otantikliğin tam aracı rolü, bu özelliklerin küçük“t”travmaların depresyon üzerindeki etkilerini belirleyici ölçüde değiştirdiğini göstermektedir. Bu sonuçlar, öz şefkat ve otantikliğin küçük“t”travmaların olumsuz etkilerine karşı duyarlılığı azaltma ve duygusal iyilik halini artırma potansiyelini desteklemekte ve bu özelliklerin psikolojik sağlık üzerindeki önemli rolünü vurgulamaktadır. Araştırma sonuçları, elde edilen bulgular ışığında ele alınıp tartışılmış ve gelecek çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Small“t”traumas refer to events that may impact an individual's psychological health but are generally not as noticeable as larger traumas. The primary aim of this study is to understand how these types of traumas can increase depression levels and reduce happiness, and how these effects may change through levels of authenticity and self-compassion. A relational survey model, a quantitative research method, was used in this study. A total of 763 participants, aged 18-65, were reached through social media platforms. The research sample consisted of 452 participants. The data collection tools used in the research included the“Demographic Information Form,”the“Small 't' Trauma Experience Identification Scale,”the“Brief Depression-Happiness Scale,”the“Authenticity Scale,”and the“Self-Compassion Scale.”Pearson Correlation Analysis was employed to determine the relationships between small 't' trauma experiences, depression, happiness, self-compassion, and authenticity. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent Samples T-Test were conducted to identify differences between groups. Multiple Regression Analysis was performed to evaluate the predictive power of small“t”trauma, self-compassion, and authenticity on depression and happiness. Additionally, PROCESS Macro Mediation Analysis was used to investigate the mediating effects of self-compassion and authenticity in the relationships between small“t”trauma experiences and depression and happiness. According to the research findings, it was determined that each of the variables of small“t”trauma experiences, self-compassion, and authenticity had a statistically significant predictive effect on both depression and happiness. Moreover, self-compassion and authenticity were found to have partial mediation in the relationship between small“t”trauma experiences and happiness, while they played a full mediating role in the relationship between small“t”trauma experiences and depression. The findings suggest that self-compassion and authenticity have both direct and indirect effects on depression and happiness. Specifically, the full mediating role of self-compassion and authenticity in the relationship between small“t”trauma experiences and depression indicates that these traits significantly alter the impact of small“t”traumas on depression. These results support the potential of self-compassion and authenticity to reduce sensitivity to the negative effects of small“t”traumas and enhance emotional well-being, highlighting the crucial role of these traits in psychological health. The research findings are discussed in light of the obtained results, and suggestions for future studies are provided.