Ali Şeriati düşüncesinde İslam ve sınıfsal yapı
Islam and class structure in Ali Shariati thought
  1. Tez No: 907961
  2. Yazar: GÜNDÜZ OLCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tevhid, Şirk, Sınıfsal Yapılaşma, İslam, İnsan, Özgürlük, Yabancılaşma, Aydın, Tawhid, Shirk, Class Structuring, Islam, Human, Freedom, Alienation, Aydın
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma Ali Şeriati'nin düşüncesinde İslam ve sınıfsal yapı konusunu ele almaktadır. Şeriati, İslam'ın sınıfsal yapıya olan bakışını kendi düşünsel ve entelektüel birikimi çerçevesinde değerlendirmektedir. Şeriati'ye göre İslam tarihi içerisinde toplumda sınıfsal yapılaşmanın olmadığı tek dönem Hz. Peygamber dönemidir. Bu sebeple dikkatimizi sürekli o dönemin sosyal, ekonomik ve dini yapısına çekmektedir. Bu anlamda önce toplumsal dünyadaki mevcut sınıfsal yapılaşmanın sebeplerini tespit ediyor. Daha sonra eşitliğe dayalı bir toplum kurmanın imkanına dair öneri ve değerlendirmelerde bulunuyor. Ona göre eşitliğe dayalı bir toplum kurmanın en büyük aktörü ise aydınlardır. Buradan hareketle, çalışmanın birinci bölümünde: Şeriati'nin düşünceleri ışığında, dinin insanlık tarihindeki yeri, tevhit ve şirk diyalektiği bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Şeriati'de insan ve özgürlük konusu ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Ali Şeriati'ye göre yabancılaşma kavramına dair incelemelerde bulunulmuştur. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise İslam'ın sınıfsal yapıya olan bakışı, Şeriati'nin perspektifinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the issue of Islam and class structure in Ali Shariati's thought. Shariati evaluates Islam's view of the class structure within the framework of his own intellectual and intellectual knowledge. According to Shariati, the only period in Islamic history in which there was no class structure in society was the Prophet Muhammad. It is the period of the Prophet. For this reason, it constantly draws our attention to the social, economic and religious structure of that period. In this sense, it first identifies the reasons for the current class structure in the social world. He then makes suggestions and evaluations about the possibility of establishing a society based on equality. According to him, the biggest actors in establishing a society based on equality are intellectuals. Based on this, in the first part of the study: In the light of Shariati's thoughts, the place of religion in human history was evaluated in the context of the dialectics of monotheism and polytheism. In the second part of the study, the subject of human and freedom in Shariati is discussed. In the third part of the study, the concept of alienation according to Ali Shariati was examined. In the fourth and last part of the study, Islam's view on class structure is evaluated from Shariati's perspective.