Yeşil depo yönetimi uygulamaları: Bir lojistik işletmesinin incelenmesi
Green warehouse practices: A case study of a logistics company
  1. Tez No: 907960
  2. Yazar: ZEYNEP ENNUR AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL SİGALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Transportation, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainability, Green Warehouse, Green Logistics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Lojistik sektörünün geleceği, iklim değişikliğiyle mücadele, sürdürülebilir finansman ve yatırım modelleri gibi konular etrafında şekillenmektedir. Lojistikte yeşil depolama uygulamalarının benimsenmesinin, yaygınlaşmasının ve sürdürülebilirlik stratejilerinin işletme kültürlerine entegre edilmesinin, karbon ayak izinin azaltılmasında önemli bir rol oynaması ile birlikte, işletmelere rekabet ve finansman maliyetleri açısından olumlu katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, lojistik sektöründe yeşil depo yönetimi uygulamalarının incelenmesi ve depoların“yeşil olma”yeterliliğin araştırılmasıdır. Çalışmada ayrıca, yeşil depo yönetimi, yeşil depoların özellikleri, yeşil depo yönetiminin zorlukları, yeşil depo uygulamalarının avantajları ve yeşil depolarda kullanılan teknolojiler araştırılmıştır. Çalışmada literatür taraması sonrası, yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi ile bir lojistik işletmesinde bu konuda yetkili ve bilgili kişilerle görüşmeler yapılmış ve işletmenin depolarının ''yeşil olma'' yeterliliği literatüre dayanarak araştırılmıştır. Çalışmada, yapılan görüşmelerde ortaya çıkan ortak ve farklı görüşler belirtilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, işletmenin depolarının ''yeşil olma'' konusunda attığı önemli adımları raporlanmış ve geliştirilmesine dair öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Sürdürülebilirlik, Yeşil Depo, Yeşil Lojistik
Özet (Çeviri)
The future of the logistics industry is being shaped by issues such as combating climate change, sustainable financing, and investment models. It is believed that the adoption and widespread use of green warehousing practices in logistics, along with the integration of sustainability strategies into business cultures will play an important role in reducing the carbon footprint and contribute positively to businesses in terms of competitiveness and financing costs. The purpose of this study is to examine green warehouse management practices in the logistics sector and investigate the“greenness”of warehouses. The study also explores green warehouse management, the characteristics of green warehouses, the challenges of green warehouse management, the advantages of green warehouse practices, and the technologies used in green warehouses. Following a literature review, semi-structured interviews were conducted with authorized and knowledgeable individuals at a logistics company, and the adequacy of the company's warehouses in being“green”was evaluated based on the literature. In the study, the common and differing opinions that emerged from the interviews were presented. According to the study's findings, it was concluded that, important steps have been taken by its warehouses toward becoming green, and suggestions for improvement were provided.