Takım tezgahlarında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerininbelirlenmesi ve fine-kinney yöntemiyle örnek risk analiziçalışması
- Tez No: 908002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Makine-metal, İş sağlığı ve güvenliği, Takım tezgâhı, Finekinney, Machine-metal, Occupational health and safety, Machine tool, Finekinney
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında ilk olarak makine-metal sektöründe kullanılan takım tezgâhlarında Özellikle iş sağlığı ve güvenliği alanında işkolunda meydana gelen iş kazası, muhtemel tehlike ve riskler ile mevzuata konuyla ilgili bilgilere ayrıntılı şekilde değinilmiştir. Bu araştırmada, risk değerlendirme aracı olarak Fine-Kinney yöntemi tercih edilmiştir. Makine-metal işletmesinde torna, freze, matkap, pres ve taşlama takım tezgâhları, acil durum ve ekipmanları, basınçlı hava, elektrik, işyeri ortam faktörleri, vinçler, forkliftler ve transpaletler gibi kaldırma iletme araçları ve kimyasal maddelerle İlgili faaliyetler esnasında İş sağlığı ve güvenliği kapsamında, tehlike ve risklerin tespit edilmesi ve bu risklere karşı gerekli önlemlerin alınması hedeflenir. Alınabilecek önlemlerin ortaya konulması hedeflenmiştir. Mevcut tehlike ve riskler belirlenmiş; ardından, düzeltici ve önleyici faaliyetler ile kalan riskler ele alınarak sonuçlar değerlendirilmiştir Sonuç olarak takım tezgâhlarında acil durdurma butonu gibi durdurma sistemlerinin çalışmaması, ışık perdesi, sensör veya emniyet sivici gibi emniyet ekipmanlarının operatör veyahut ekip liderleri tarafından iptal edilmesi, döner ve hareketli bölgelere erişime açık alanların bulunması, göze çapak kaçması, göze soğulma sıvılarının kaçması, vücuda soğutma sıvılarının temas etmesi, elektrik panolarında uygun değerde kaçak akım koruma rölesinin olmaması, ramakkakla vakalarının bildirilmemesi ve elektrik bu alanlar en yüksek risk taşıyan faaliyetler olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiş ve sektör paydaşlarına yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, firstly, work accidents, possible hazards and risks that occur in the sector, especially in the field of occupational health and safety in machine tools used in the machine-metal sector, and related information on the subject of legislation were discussed in detail. In this research, the Fine-Kinney method was preferred as a risk assessment tool. It was aimed to determine the hazards and risks related to occupational health and safety during activities related to lathe, milling, drilling, press and grinding machine tools, emergency and equipment, compressed air, electricity, workplace environmental factors, lifting and transfer vehicles such as cranes, forklifts and pallet trucks and chemical substances in the machine-metal enterprise and to reveal the precautions that can be taken against these risks. Existing hazards and risks were determined; Afterwards, the remaining risks were addressed with corrective and preventive actions and the results were evaluated. As a result, the failure of stopping systems such as emergency stop buttons on machine tools, the cancellation of safety equipment such as light curtains, sensors or safety switches by the operator or team leaders, the presence of open areas to access to rotating and moving areas, burrs in the eyes, cooling fluids in the eyes, contact of cooling fluids to the body, the absence of leakage current protection relays of appropriate value in electrical panels, failure to report near-miss incidents and electricity were determined as the activities with the highest risk. In this direction, the necessary arrangements were made and solution suggestions were presented to the stakeholders of the sector.