GETAT (geleneksel ve alternatif tedavi)uygulamalarını tercih eden hastalarındeneyimleri üzerine nitel bir çalışma
A qualitative study on the experiences of patients choosing traditional and complementary medicine (TCM) practices
  1. Tez No: 908029
  2. Yazar: KEVSER SEZER KORUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYGEN OKSAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları, Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları, Fenomenolojik Analiz, Traditional and Complementary Medicine Methods, Complementary Medicine Practices, Phenomenological Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 394
Özet
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2014-2023 planından ilham alınarak yapılan değerlendirmede, modern tıp ile Geleneksel ve Alternatif Tıp (GETAT) uygulamaları arasında önemli benzerlikler tespit edilmiştir. GETAT uygulamalarının hızla artan talep ile büyüyen bir pazar haline geldiği vurgulanmıştır. Bu durum, sağlık alanında farklı yaklaşımların birbirini tamamlayarak güçlenmesi gerektiğini göstermektedir. Yeni tıp yaklaşımları 'bütünsel sağlık' ve 'şifa' gibi kavramlarla sunulmakta ve modern tıbbın sınırlamalarını genişletmektedir. Modern tıp ile GETAT uygulamalarının iş birliği yapmalarının gerekliliği uluslararası ve ulusal düzeyde vurgulanmaktadır. Türkiye'de, 2014 yılında yayımlanan GETAT Yönetmeliği ile bu adımın temelleri atılmaya çalışılmıştır. GETAT uygulamalarının neden tercih edildiğinin tıbbi ve sosyolojik açıdan incelenmesi önemlidir. Bu çalışma, Türkiye'de öne çıkan GETAT politikaları ve modern tıp arasındaki ilişkiyi, hastaların deneyimlerine dayanarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yönetmelikte belirtilen uygulamalara odaklanarak, bu uygulamaları deneyimleyen bireylerin tecrübelerini incelemiştir. Yönetmelik dışındaki geleneksel yöntemler değerlendirmeye dâhil edilmemiştir. Husserl'in tanımlayıcı fenomenoloji deseni ile dizayn edilen bu çalışma amaçlı örneklem yöntemleri çeşitlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi, ölçüt örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılarak tasarlanmıştır. GETAT uygulamalarından herhangi ikisini en az 5 kez deneyimlemiş 17 katılımcıya ulaşılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, Giorgi (2005) tanımlayıcı fenomenolojik yöntem analizi ile değerlendirilmiştir. Açık kod sistemi ile elde edilen veriler Maxqda 2020 programı aracılığı ile çözümlenmiştir. Araştırma, katılımcıların GETAT uygulamalarını doğal ve faydalı tedaviler olarak gördüğünü, modern tıbbın yetersizliğini ve kişisel ihtiyaçları tercih sebepleri olarak belirlediğini ortaya koymuştur. GETAT'ın daha yaygın hale gelmesi için toplum merkezli programlar, entegratif sağlık politikaları, genişletilmiş sigorta kapsamı, sağlık turizmi teşviki ve artırılmış araştırma desteği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Based on the World Health Organization's (WHO) 2014-2023 plan, the evaluation identified significant similarities between modern medicine and Traditional and Complementary Medicine (TCM) practices. The growing demand for TCM has been highlighted as an expanding market. This situation underscores the need for different approaches in healthcare to complement and enhance each other. Emerging medical approaches, framed with concepts such as 'holistic health' and 'healing,' are expanding the boundaries of modern medicine's limitations. The necessity for collaboration between modern medicine and Traditional and Complementary Medicine is emphasized at both international and national levels. In Turkey, the foundations for this collaboration were established with the publication of the TCM Regulation in 2014. It is important to examine why TCM practices are preferred from both medical and sociological perspectives. This study aims to assess the relationship between prominent TCM policies and modern medicine in Turkey based on patients' experiences. It focuses on the practices outlined in the regulation and investigates the experiences of individuals who have undergone these practices, excluding traditional methods not covered by the regulation. This study, structured according to Husserl's framework of descriptive phenomenology, utilized a combination of maximum variation sampling, criterion sampling, and snowball sampling techniques for its design. The research involved 17 participants who had engaged with at least two Traditional and Complementary Medicine practices a minimum of five times each. Semi-structured interviews were conducted with these participants to collect qualitative data. The data were analyzed employing Giorgi's (2005) descriptive phenomenological approach. The open coding system applied to the data was processed using the Maxqda 2020 software for detailed analysis. The study reveals that participants view Traditional and Complementary Medicine practices as natural and beneficial treatments, with dissatisfaction with modern medicine and personal needs being key reasons for their preference. To enhance the widespread adoption of TCM, it is recommended to increase community-centered programs, integrative health policies, expand insurance coverage, promote health tourism, and boost research support.