Investigation of decoupling mechanism by model scale tests
Ayrık patlatma mekanizmasının fiziksel model deneyleriyle araştırılması
  1. Tez No: 90806
  2. Yazar: NEDİM YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrık Patlatma, Ayrık Patlatma Oranı, Parametrik Çalışma, Fiziksel Model Deneyi vı, Decoupling, Decoupling Ratio, Parametric Study, Physical Model Test IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz AYRIK PATLATMA MEKANİZMASININ FİZİKSEL MODEL DENEYLERİYLE ARAŞTIRILMASI Yeşil, Nedim Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Aydın Bilgin Aralık 1999, 118 sayfa Bu çalışmanın temel amacı fiziksel model deneyleriyle ayrık patlatma mekanizmasını araştırmaktır. Geniş bir literatür taramasının temel alındığı bu tezde, ayrık patlatma yöntemi, bu yöntemin madencilik ve inşaat endüstrisindeki kullanımı, daha önce yapılmış olan ayrık patlatma ile ilgili fiziksel model deneyleri ve bu deneylerin bulguları sunulmaktadır. Araştırmanın gerekliliği ve amaçları belirtildikten sonra, model blokların hazırlanışı, deney düzeneğinin kuruluşu ve deney sonuçlarının değerlendirilişi açıklanmaktadır. Düşük, orta ve yüksek dayanımlı farklı grup beton bloklar üzerinde toplam yirmi üç adet fiziksel model deneyi gerçekleştirilmiştir. Her bir dayanım kategorisi için iki grup deney yapılmıştır. Bunlar;. Sabit dilim kalınlığında değişen ayrık patlatma oranlarında. Sabit ayrık patlatma oranında değişen dilim kalınlıklarındadır.Ayrık patlatmanın, parçalanma, en yüksek parçacık hızı, ayna hızı, minimum tepki zamanı, kırılan hacim, arkaya doğru oluşan çatlak uzunluğu, tabanda ve tepede oluşan kırılma açıları gibi çeşitli bağımlı değişkenler üzerindeki etkileri ya ayrık patlatma oranının ya da dilim kalınlığının değiştirilmesiyle yürütülen parametrik bir çalışma ile incelenmiştir. Yukarıda belirtilen değişkenler için sağlanan test koşulları altında elde edilen tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, en uygun ayrık patlatma oranlarının düşük dayanımlı beton için 1.50, orta ve yüksek dayanımlı betonlar için ise 1.25 olduğu görülmüştür. Aynı şekilde, en uygun dilim kalınlıklarının yüksek dayanımlı beton için delik çapının 6.5 katı, düşük ve orta dayanımlı betonlar için ise delik çapının 8 katı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF DECOUPLING MECHANISM BY MODEL SCALE TESTS Yeşil, Nedim M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Aydın Bilgin December 1999, 118 pages The main objective of this study is to investigate the decoupling mechanism by model scale tests. In this thesis, based on a broad literature survey carried out, decoupling method, its' use in mining and construction industry, the previous studies by model scale decoupling tests, and their findings were presented. After pointing out the need for and the objectives of the research, the procedure for the preparation of model blocks, test set-up and the evaluation of test results have been explained. Twenty-three physical model tests have been performed totally on concrete blocks with low, medium and high strengths.Two groups of tests have been conducted for each strength category, namely;. by varying decoupling ratio at constant burden distance. by varying burden distance at constant decoupling ratio. mEffects of decoupling on various dependent variables such as fragmentation, peak particle velocity, face velocity, minimum response time, broken volume, backbreak, breakage angle at bottom and crest were examined following a parametric study by varying either decoupling ratio or burden distance at any time. When all the results obtained under the given test conditions for the above cited variables are evaluated, optimum decoupling ratios are found to be 1.50 for low strength concrete and 1.25 for both medium and high strength concretes. Likewise, optimum burden distances are determined as 6.5 times the blasthole diameter for high strength concrete and 8 times the blasthole diameter for both low and medium strength concretes.