Muhasebe mesleğinde uzmanlaşmanın muhasebe meslek mensuplarının bakış açısı ile değerlendirilmesi: Tokat ilinde bir araştırma
Evaluation of specialization in the accounting profession from the perspective of professional accountants: A research in Tokat province
- Tez No: 908070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİD ALPAGUT ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Uzmanlık Muhasebesi, Endüstri 4.0, Accounting, Accounting Specialization, Industry 4.0
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte muhasebe mesleğinde; bağımsız denetimden, sürdürülebilirlik muhasebesi ve entegre raporlama, muhasebe bilgi sistemi uzmanlığına kadar daha bir çok birimde yeni uzmanlık alanlarının ortaya çıktığı görülmektedir. Çalışmanın temel amacı Tokat ilindeki muhasebe meslek mensuplarının, meslekte uzmanlaşmaya yönelik bakış açılarının belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışma kapsamında, Tokat il merkezinde muhasebe meslek mensuplarına yönelik anket uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini; Tokat ilinde muhasebe mesleğinde faaliyet gösteren meslek mensupları oluşturmaktadır. Örneklemini ise; araştırmanın yapıldığı tarihlerde görevini icra eden çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden muhasebe meslek mensuplarından 129 kişi oluşturmaktadır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS (22.0) paket programına kodlanmak suretiyle yüklenmiştir. Ölçekte yer alan ifadelerin en olumsuz cevap olan kesinlikle katılmıyorum 1 olmak üzere, en olumlu ifade olan kesinlikle katılıyorum ifadesi 5 olacak şekilde kodlanmıştır. Ölçekte yer alan“Mesleki bir konuda örnek olay çalışması yapmam, daha iyi uzmanlaşmamı sağlar”ifadesi en yüksek katılımı sağlamıştır. Muhasebecilik mesleği toplumda saygın bir meslek olarak görülme durumunda erkeklerin büyük bir kısmı kesinlikle katılmakta iken, kadınlarda bu oran çok düşüktür.“Yasalardaki sürekli değişiklikleri takip etmekte zorlanıyorum.”İfadesine erkeklerin kadınlara oranda çok az seviyede katılmadıkları belirlenmiştir.“Muhasebe temel kavramlarını özümseyip bu kavramlar çerçevesinde muhasebe kayıtlarını yapmak benim mesleki uzmanlığıma yarar sağlamaktadır”ifadesine erkeklerin büyük kısmının kesinlikle katılıyorum cevabını verdiği görülmüştür.“Muhasebe mesleğinde uzmanlaşan Meslek mensuplarının yasalar çerçevesinde mükelleflerin hakkını koruduğunu düşünüyorum”ifadesine de kadınların erkeklere oranla daha az kesinlikle katıldıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak, muhasebe mesleğinde uzmanlaşmanın meslek mensupları tarafından zorunluluk olduğu düşüncesinin hakim olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advancements in technology, various new areas of specialization have emerged in the accounting profession, ranging from independent auditing to sustainability accounting and integrated reporting, as well as expertise in accounting information systems. The primary objective of this study is to determine the perspectives of accounting professionals in Tokat province regarding specialization in the field. To achieve this goal, a survey was conducted among accounting professionals in the city center of Tokat. The population of the study consists of accounting professionals operating in Tokat province. The sample comprises 129 accounting professionals who were actively working and voluntarily agreed to participate in the study at the time of data collection. The data obtained from the surveys were coded and entered into the SPSS (22.0) software program for analysis. The responses on the scale were coded such that the most negative response,“Strongly Disagree,”is 1, and the most positive response,“Strongly Agree,”is 5. The statement“Conducting case studies on professional issues helps me to specialize better”received the highest level of agreement. The perception of accounting as a respected profession in society shows a significant difference between genders, with a large proportion of men strongly agreeing, while the proportion is much lower among women. The statement“I find it difficult to keep up with constant changes in the laws”saw a very low level of disagreement from men compared to women. Most men strongly agreed with the statement“Assimilating basic accounting concepts and performing accounting records within the framework of these concepts benefits my professional expertise.”Conversely, fewer women strongly agreed with the statement“I believe that accounting professionals who specialize in the field protect the rights of taxpayers within the framework of the laws”compared to men. In conclusion, it has been determined that there is a prevailing belief among accounting professionals that specialization in the field is a necessity.