Türkiye'deki mesleki ve teknik Anadolu liselerinde verilen eğitimin muhasebe mesleğine uygunluğunun incelenmesi Manisa örneği
Compliance review of vocational and technical Anatolian high school education with accounting profession in Turkey example of Manisa
  1. Tez No: 617544
  2. Yazar: ORHAN KUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM NİYAZİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Eğitim, Muhasebe Eğitimi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Manisa, Vocational Education, Accounting Education, Vocational and Technical Anatolian High School, Manisa
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 366
Özet
Eğitim, küresel anlamda önemi oldukça büyük olan bir kavramdır. Her meslek ya da faaliyete ilişkin eğitimin alınması, o alanın daha uzmanlaşmış ve daha kaliteli faaliyetler ortaya çıkarmasını sağlayacaktır. Genel eğitimler dışında, alanda uzmanlaşmayı sağlayan mesleki eğitim ise; hem ekonomik faaliyetlerin yerine getirilmesini, hem de ülkenin kalkınmasını olukça yakından ilgilendirmektedir. Ülkenin bulunduğu konumunu koruyarak daha gelişmesini sağlamakta en önemli yol mesleki eğitimden geçmektedir. Mesleki eğitim, bir ülkenin gelişmesinde etkili olan ekonomik faaliyetlerin yürütülebilmesinde en önemli adımdır. Mesleki muhasebe eğitimi ise, bu ekonomik faaliyetlerin yürütülmesinde, ekonominin düzen ve tertibatına yol gösteren önemli eğitimlerdendir. Muhasebe mesleğinin bir ülke finansal işlemleri içinde edindiği yer düşünülecek olursa bu önem daha da artmaktadır. Verilen bu eğitimlerin, verildiği kurumlarda, meslek hayatına ne kadar uygun olduğunun sorgulanması da, bu eğitimin daha düzgün yapılmasını ortaya çıkaracaktır. Ortaöğretim düzeyinde verilen muhasebe eğitimin ele alındığı bu çalışmada; çalışma, yerinde uygulama ve litaratür taraması ile gerekli izinlerin alınması sonucu gerçekleştirilmiştir. İlk iki bölümü litaratür taraması olan bu çalışma, üçüncü bölümün uygulama yapılması sonucu tamamlanmıştır. Uygulama kapsamında Türkiye örneklemi küçültülmüş ve Ege Bölgesinin Manisa ili örneklem olarak seçilmiş ve uygulama gerçekleştirilmiştir. Manisa ilinde ulaşılan okullardaki, muhasebe ve finansman alanı meslek dersi öğretmen ve öğrencilerine yöneltilen anketler, SPSS programı yardımı ile analiz edilerek, sonuçları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Education is a globally important concept. The training of each profession or activity will lead to more specialized and higher quality activities. In addition to general trainings, vocational training that provides specialization in the field; it is of great interest to both the implementation of economic activities and the development of the country. The most important way to ensure the development of the country by maintaining its position is through vocational training. Vocational education is the most important step in carrying out economic activities that are effective in the development of a country. Vocational accounting education is one of the important trainings that guide the order and arrangement of the economy in carrying out these economic activities. Considering the place where the accounting profession has acquired in a country's financial transactions, this importance increases even more. The questioning of how appropriate these trainings are to the professional life in the institutions they provide, will also lead to a more proper training. In this study in which the accounting education given at secondary level is discussed; The study was carried out as a result of on-site application and literature survey and obtaining the necessary permissions. The first two parts of this study, which is a literature review, has been completed with application of the third part. In scope of application that has been carried out, the Turkey sample has been reduced to Manisa in the Aegean Region. The questionnaires that are answered by teachers and students of accounting and finance vocational courses in the schools of Manisa were analyzed by the help of SPSS program and the results are revealed.