Behavioral aspect of cost management: Literature review for the last five years
Maliyet yönetiminin davranışsal yönü: Son beş yıllık literatür taramaları
- Tez No: 908133
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet, Davranışsal Maliyet Yönetimi, Davranışsal Boyut, Etkin Maliyet Yönetim, Maliyet Yönetimi Kararı, Küçük Ve Orta Ölçekli İşletme, Organizasyon Yapısı Ve Maliyet Yönetimi, Cost, Behavioral Cost Management, Behavioral Aspect, Effective Cost Management, The Decision Of Cost Management, Small And Medium-Sized Business, Organizational Structure And Cost Management
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Etkili maliyet yönetimi, özellikle başarılı bir iş veya organizasyonu yürütmenin önemli dayanaklarından biri olarak kabul edilir. Maliyet yönetimi, bir projeyle ilişkili olarak bütçelerin hazırlanması, yönetilmesi, kontrol edilmesi ve tüm maliyetlerinin (dolaylı ve dolaysız) yönetimine ait faaliyetler bütünüdür. Bu araştırmada Türkiye'deki KOBİ'lerde maliyet yönetiminin davranışsal yönü incelemektedir. Bu amaçla araştırmada ikincil bir yaklaşıma dayalı olarak toplanan veriler kullanılmıştır. Bu veriler anahtar kelime arama stratejisine dayalı olarak seçilmiştir. Literatürün sistematik olarak gözden göstereceğini geçirilmesi için toplam 10 çalışmadan yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları; çevresel önlemlerin, liderlik desteğinin, organizasyon kültürünün, eğitim ve gelişimin Türk organizasyonlarında maliyet yönetimine yol göstereceğini ortaya koymaktadır. Bu faktörler bilinçli karar verme ve maliyet yönetiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Tüm bu faktörlerin maliyet yönetimi uygulamalarına olumlu etkisi, aynı zamanda stratejik müdahaleler için de bir yol haritası sağlamaktadır. Etkili liderlik ve çevresel stratejiler uygulama ve çalışanların karar alma süreçlerine katılımını güçlendirme ihtiyacı, bir kuruluş içindeki işbirlikçi organizasyon kültürü ve katılımcı liderlik tarzı, maliyet yönetimine etkili bir şekilde yardımcı olabilecek bilinçli bir karar verme sürecine yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
Effective cost management is considered one of the important pillars specifically for running a successful business or organization. Cost management is the overall process of preparing budgets, managing, controlling and the overall cost (directly or indirectly) that is associated with a project. This research paper examined the behavioural aspect of cost management in SMEs in Turkey. For this purpose the research collected data based on a secondary approach, the studies were selected based on a keyword search strategy. A total of 10 studies were recruited for a systematic review of the literature. The findings of the study show that environmental measures, leadership support, organizational culture and training and development can lead to cost management within Turkish organisations. These factors play a crucial role in informed decision-making and cost management. The positive impact of all these factors on cost management practices suggests a roadmap for strategic interventions. The need to deploy effective leadership, and environmental strategies and enforce the participation of employees in decision- making processes, the collaborative organizational culture and participative leadership style within an organization can lead to an informed decision-making process that can consequently help in cost management effectively.