Nükleer yakıtlar ve nötron-madde etkileşimi
Nuclear fuels and neutron-material interaction
- Tez No: 90822
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer yakıt, yakıt zenginleştirilmesi, hibrid blanket, fisyon, füzyon, Nuclear fuel, Fuel enrichment, Hybrid blanket, Fission, Fusion
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İÜ ÖZET NÜKLEER YAKITLAR VE NÖTRON MADDE ETKİLEŞİMİ ÜBEYLİ Mustafa Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YAPICI Haziran 1999, 123 Sayfa Bu çalışmada, ilk bölümde nükleer yakıt teknolojisi hakkında genel bilgi verildi. İkinci bölümde uranyum, plütonyum ve toryumun metalik ve seramik hallerde üretilmeleri ile bu hallerdeki mekanik, termal ve nükleer özellikleri incelendi. Malzeme cinsine ve fabrikasyon şartlarına göre yakıtların değişen özellikleri belirtildi. Ayrıca, yakıt zenginleştirilmesi ve yeniden işlenmesinde kullanılan teorik ve pratik metodlardan bahsedilerek, bu metodlann karşılaştırmaları yapıldı. Üçüncü bölümde, nötronun madde ile etldleşiminin teorik analizi yapıldı. Fisyon ve füzyon reaksiyonları anlatıldı. Nötron tesir kesitleri ile nötron aktivasyonu teorik olarak incelendi. Dördüncü bölümde ise kullanılmış nükleer yakıtların, fertil yakıtlar ile bunların bileşiklerinin bir füzyon-fisyon hibrid reaktöründe zenginleştirilmesinin nötronik performansı incelendi. Yakıt ve soğutucu akışkan cinsine göre 48 aylık işletim periyodu sonunda %2 ile %8.5 arasında yakıt zenginleştirilmesi elde edilebileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY NUCLEAR FUELS AND NEUTRON-MATERIAL INTERACTION ÜBEYLİ Mustafa Niğde University Enstitute of Sciences Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin YAPICI June 1999, 123 Pages In this study, the general information about the nuclear fuel technology is given in the first chapter. In the second chapter, the production of metallic and ceramic forms of uranium, plutonium and thorium with their mechanical, thermal and nuclear properties are investigated. According to the type of material and conditions of fabrication, the changing properties of fuels are defined. Moreover, the theoric and practic methods used in the fuel enrichment and fuel reprocessing are given and comparisons of these methods are done. In the third chapter, the theoric analysis of interaction of neutron with material and the reactions of fission and fusion are explained. The neutron cross-sections with neutron activation are investigated as theoretical. In the fourth chapter, the neutronic performance of the enrichment of spent nuclear fuels, fertile fuels and their compounds in the fusion-fission hybrid reactor are investigated. According to the type of fuel and coolant fluid, at the end of the operation period of 48 months, the obtainable of the fuel enrichment between 2% and 8.5% is seen.
Benzer Tezler
- Alternatif nükleer yakıtlı çakıl yataklı modüler reaktörün Monte Carlo yöntemiyle nötronik analizi
Neutronic analysis of pebble bed moduler reactor with alternative fuels by using Monte Carlo method
HASAN COŞKUN
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Nükleer MühendislikGazi ÜniversitesiMakine Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ADEM ACIR
- Bir mikro nükleer reaktörün nötronik analizi ve toryum yakıt kullanılabilirliğinin araştırılması
Neutronic analysis of a micro nuclear reactor and investigation of its thorium fuel feasibility
AHMET ÇİFCİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
EnerjiGazi ÜniversitesiEnerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ADEM ACIR
- D-T sürücülü hybrit blanketlerde geometri ve malzeme parametrelerinin nötronik analizi
Başlık çevirisi yok
OSMAN İPEK
- Development of ceramic and glass-ceramic shielding materials for protection from ionizing radiation
İyonizan radyasyondan korunmak için seramik ve cam seramik zırhlama malzemelerin geliştirilmesi
ABDULLAH OKYAR
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Enerjiİstanbul Teknik ÜniversitesiNanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEMA ERENTÜRK