Yaşlı hastalarda koklear implantasyonun odyolojik sonuçlarının ve yaşam kalitesine etkisinin erişkin hastalarla karşılaştırılması
Effects of cochlear implantation on audiological outcomes and quality of life in elderly patients compared to adult patients
  1. Tez No: 908433
  2. Yazar: SERDAR METE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİS ALPİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, Yaşlı Hastalar, İşitme Kaybı, Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Yaşlanan nüfusun artışıyla birlikte işitme kaybının yaşlı bireyler üzerindeki etkileri önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yaşlı hastalarda koklear implantasyon sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyon oranlarını incelemek, işitsel sonuçlar ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve bu sonuçları erişkin hasta grubuyla karşılaştırarak farklılıkları ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Bu retrospektif çalışmada, 2009-2023 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tek taraflı koklear implant uygulanan postlingual işitme kaybı olan 60 yaş ve üzeri 15 hasta ve bu hastalar ile sonuçlarını kıyaslamak için 18-59 yaş aralığında 15 hasta erişkin hasta incelendi. Hastaların implantasyon yaşı, koklear implant ile geçirdikleri süre, işitme kaybının başlangıcından beri geçen süre, total veya çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı gelişiminden beri geçen süre, ameliyat öncesi işitme cihazı kullanımı, koklear implantasyon operasyonuna ait özellikler, komplikasyonlar, günlük implant kullanım süresi gibi özellikleri; saf ses odyometri eşikleri, operasyon sonrası serbest alan eşikleri, ameliyat öncesi ve sonrası konuşmayı alma eşikleri, ameliyat sonrasında yapılan sessizlikte ve gürültüde matriks testi gibi odyolojik sonuçları ve koklear implantasyonun yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla ameliyat öncesinde ve sonrasında yapılan Nijmegen Koklear İmplant Ölçeği sonuçları incelendi. Bulgular: Preoperatif işitme cihazı kullanım süresi, toplam işitme kaybı süresi ve implantın günlük kullanım süresi açısından 18-59 yaş arası hastalar ile 60 yaş üzeri hastalar arasında anlamlı fark bulunmamaktaydı (p>0.05). Cerrahi komplikasyonlar her iki grupta benzerdi (p>0.05). Preoperatif ve postoperatif odyolojik ölçümler arasında her iki yaş grubunda da anlamlı iyileşme görüldü (p0.05). Nijmegen Koklear İmplant Ölçeği sonuçlarında, her iki yaş grubunda da ameliyat sonrası belirgin iyileşme gözlendi (p0.05), ancak 60 yaş üstü grupta özbenlik puanları, 18-59 yaş grubunda ise gelişmiş ses algısı puanları daha yüksekti (p0.05). Sonuç: Yaşlı hastalarda koklear implantasyon ile işitme düzeylerinde ve yaşam kalitesinde sağlanan iyileşmenin, erişkin hastalarda sağlanan iyileşme ile benzer olduğu görülmüş olup koklear implantasyon yaşlı hastalarda da erişkinlerle benzer komplikasyon oranlarına sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: As the elderly population increases, the impact of hearing loss is becoming more significant. The aim of this study was to examine the complication rates during and after cochlear implantation in elderly patients, to evaluate the effects on auditory outcomes and quality of life, and to reveal the differences by comparing these results with the adult patient group. Material and Method: In this retrospective study, 15 patients aged 60 years and older with postlingual hearing loss who underwent unilateral cochlear implantation at Dokuz Eylul University between 2009 and 2023 and 15 adult patients aged 18-59 years were analysed to compare the results with these patients. Patient characteristics, such as age at implantation, time elapsed after surgery, time since the onset of hearing loss, time since the development of total or profound sensorineural hearing loss, preoperative hearing aid use, Complications, daily implant usage time were analyzed. Audiological results including preoperative pure tone audiometry thresholds, postoperative free field thresholds, preoperative and postoperative speech reception thresholds, and postoperative matrix test results in silence and noise were compared between the groups. Additionally, Nijmegen Cochlear Implantation Questionnaire outcomes, administered both before and after surgery, were evaluated to assess the effect of cochlear implantation on quality of life. Results: There were no significant differences between patients aged 18-59 years and patients over 60 years in terms of duration of preoperative hearing aid use, duration of total hearing loss and daily use of the implant (p>0.05). Surgical complications were similar in both groups (p>0.05). Significant improvement was observed between preoperative and postoperative audiological measurements in both age groups (p0.05). Although the p value in the matrix test in noise was very close to the significance level (p:0.052), there was no significant difference between the groups (p>0.05).