Maksillaya komşu yapıların matürasyon durumlarının cerrahidestekli hızlı üst çene genişletmesiyle meydana gelendeğişiklikler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the maturation stage of structures adjacent to the maxilla on the changes related to surgical-assisted rapid maxillary expansion
- Tez No: 908434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERZA YILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi, midpalatal sutur, sfenooksipital sinkondrosis, zigomatikomaksiller sutur, Midpalatal suture, sphenoccipital synchondrosis, surgically assisted rapid maxillary expansion, zigomaticomaxillary suture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu retrospektif çalışmanın amacı; cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi (CDHÜÇG) uygulanmış bireylerde maksiller dentoalveoler yapıdaki değişimleri incelemek, bu hastalarda midpalatal sutur (MPS) ile zigomatikomaksiller sutur (ZMS) matürasyonu ve sfenooksipital sinkondrosis (SOS) kapanma derecelerini değerlendirmektir. Bununla birlikte ve ZMS, SOS ve MPS yapılarının matürasyon derecesi ile maksiller dentoalveoler yapıdaki değişimler arasında korelasyon varlığının araştırılmasıdır. Çalışmada Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı kliniğinin arşiv bilgilerinden yola çıkarak 15 yaş ve üzeri 20 bireyin verileri değerlendirilmiştir (5 erkek, 15 kadın ortalama yaş 21± 5,8). Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Bölümünde çekilmiş KIBT görüntüleri ve Ortodonti Bölümünde CDHÜÇG protokolü öncesi ve sonrası elde edilmiş alçı modeller kullanılmıştır. Tüm bireylerin KIBT görüntülerinde MPS, ZMS ve SOS yapılarının matürasyon dereceleri sınıflandırılmıştır ve elde edilen açı modeller üzerinde protokol öncesi ve sonrası maksiller dentoalveoler yapılarda meydana gelen değişimler ölçülmüştür. Araştırmamızda elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows, IBM, New York, ABD) programı kullanılarak analiz edilmiştir. MPS matürasyon skoru ile intermolar açıdaki değişim arasında negatif ilişki bulunmuştur (r=-0,698, p=0,000). MPS matürasyonu ve bireylerin yaşları arasında pozitif ilişki bulunmuştur (r=0,46, p=0,04). MPS matürasyonu ile birinci premolar dişlerin kron boylarındaki değişim arasında negatif ilişki bulunmuştur (r=-0,487, p=0,02). Genişletme aygıtının retansinyon süresi ile birinci molar dişlerin kron boylarındaki değişim arasında pozitif ilişki bulunmuştur (r =0,535, p=0,01). ZMS matürasyonu ile ikinci premolar dişlerin kron boylarındaki değişim arasında negatif ilişki bulunmuştur (r=-0,488, p=0,02). SOS matürasyonu ile diğer paremetreler arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak SOS matürasyonunun CDHÜÇG protokolü sonrası maksiller dentoalveoler yapıda meydana gelen değişiklikler üzerinde etkisi gözlenmemiş, MPS matürasyonu ve ZMS matürasyonunun, CDHÜÇG protokolü sonrası maksiller dentoalvoler yapıda meydana gelen değişiklikler ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this retrospective study was to evaluate the changes in the maxillary dentoalveolar structures in individuals who underwent surgically assisted rapid maxillary expansion (SARME), to record the maturation stages of the zigomaticomaxillary suture (ZMS), and the midpalatal suture (MPS), as well as the sphenooccipital synchondrosis (SOS) closure degree. Additionally, we also aimed to investigate the existence of a possible correlation between the degree of maturation stages of the ZMS, SOS and MPS and the changes that occurred in the maxillary dentoalveolar structures in response to SARME. Based on the archive data of Bezmiâlem Vakif University Faculty of Dentistry, Orthodontics Department, the data of 20 individuals, aged of 15 years and above, were included in the present study (5 male, 15 female, average age 21 ± 5,8). CBCT images taken in the Oral and Maxillofacial Radiology Department and plaster models obtained before and after the SARME protocol in the Orthodontics Department were evaluated. The maturation degrees of the MPS, ZMS and SOS in the CBCT images of all individuals were classified and the changes in the maxillary dentoalveolar structures before and after the protocol were measured on the plaster models. The data were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows, IBM, New York, USA) software. A negative relationship was found between the MPS maturation score and the change in intermolar angle (r=-0.698, p=0.000). A positive relationship was found between MPS maturation and individuals' ages (r = 0.46, p = 0.04). A negative relationship was found between MPS maturation and the change in crown lengths of first premolar teeth (r=-0.487, p=0.02). A positive relationship was found between the retention time of the expansion device and the change in crown lengths of the first molars (r = 0.535, p = 0.01). A negative relationship was found between ZMS maturation and the change in crown lengths of second premolar teeth (r=-0.488, p=0.02). No relationship was found between SOS maturation and other parameters. As a result, no effect of SOS maturation on the changes occurring in the maxillary dentoalveolar structure after the SARME protocol was observed, and MPS maturation and ZMS maturation were found to be associated with the changes in the maxillary dentoalvolar structure after the SARME protocol.