Iğdır Futbol Kulübü taraftarlarının kişilik özellikleri, taraftarlık ve siber zorbalık düzeyleri üzerine betimsel bir araştırma
A descriptive research on personality characteristics, fans and cyber bullying levels of Iğdır Football Club fans
  1. Tez No: 908471
  2. Yazar: MUHAMMET KÜRŞAT URUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL TAZEGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır Futbol Kulübü, taraftar, kişilik, siber zorbalık, Iğdır Football Club, fans, personality, cyberbullying
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma; Iğdır Futbol Kulübü taraftarlarının kişilik özellikleri, taraftarlık ve siber zorbalık düzeylerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma nicel araştırma yönteminden nedensel karşılaştırma ve bağıntısal modelle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini; Iğdır Futbol Kulübü taraftarları oluştururken, örneklemini ise, tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 403 taraftar oluşturmaktadır. Araştırmada, Türkçeye uyarlanmış“Spor Taraftarı Özdeşleşme Ölçeği”ile“Eysenck Kişilik Envanteri'nin Gözden Geçirilmiş Kısaltılmış Formu”; ve“Spor Seyircisinin Siber Zorbalık Davranışları Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan verileri analiz etmek için SPSS 20 programı kullanılmıştır. Analiz sonucunda, ilk olarak homojenlik ve normallik dağılımına bakılmıştır. Bunun için Kolmogorov-Smirnov (K-S) ve Shapiro Wilks testleri kullanılmıştır. Bu incelemeden sonra, verilerin analizinde parametrik olmayan test yöntemi kullanılmaya karar verilmiştir ve bu sebeple; Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda; maç öncesi takım taraftarlarının bir araya gelmesi ile siber zorbalık, taraftar özdeşim ve yalan boyutları arasında anlamlı ilişki, bir taraftar derneğine üye olma ile siber zorbalık, taraftar özdeşim, yalan boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre siber zorbalık, taraftar özdeşim ve nörotizm boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık, eğitim düzeyi değişkenine göre siber zorbalık ve taraftar özdeşim boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık, meslek değişkenine bağlı olarak siber zorbalık, taraftar özdeşim, nörotizm boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık, medeni hal değişkenine bağlı olarak siber zorbalık, yalan, nörotizm, psikotizm boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak, erkeklerin siber zorbalık ve taraftar özdeşim puanları kadınlara göre yüksek çıktığından erkeklerin zorbalık eğilimlerinin fazla olduğu söylenebilir. Araştırma verilerine göre ekonomik gelir düzeyi yükseldikçe siber zorbalık ve saldırganlık davranışı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the personality traits, fandom, and cyberbullying levels of Iğdır Football Club fans. The study was conducted using a quantitative research method with causal comparison and correlational modeling. The population of the study consisted of Iğdır Football Club fans, while the sample consisted of 403 fans selected using random sampling who voluntarily participated in the study. The“Sports Fan Identification Scale,”adapted into Turkish, the revised abbreviated form of the“Eysenck Personality Inventory,”and the“Sports Spectator Cyberbullying Behavior Scale”were used in the research. SPSS 20 software was used to analyze the collected data. Firstly, homogeneity and normal distribution were examined using the Kolmogorov-Smirnov (K-S) and Shapiro Wilks tests. As a result of this examination, non-parametric test methods were decided to be used for data analysis, hence; Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test, and Spearman Correlation Analysis were applied. The analysis revealed a significant relationship between cyberbullying, fan identification, and deception dimensions when fans gathered before a match. Statistically significant relationships were also identified between joining a fan club and cyberbullying, fan identification, and deception dimensions. There were statistically significant differences in cyberbullying, fan identification, and neuroticism dimensions based on gender; in cyberbullying and fan identification dimensions based on education level; and in cyberbullying, fan identification, and neuroticism dimensions based on occupation. Statistically significant differences were found in cyberbullying, deception, neuroticism, and psychoticism dimensions based on marital status. In conclusion, it can be said that men have higher cyberbullying and fan identification scores than women, indicating a higher tendency for aggression among men. According to the research data, as the economic income level increases, cyberbullying and aggressive behavior decrease.