Fe- % 14 Mo- % 15 Mn alaşımının bazı fiziksel özelliklerinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of some physical properties of Fe- 14% Mo-15% Mn alloy
  1. Tez No: 908537
  2. Yazar: ANMAR KHALEEL MARHOON ALGBURI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE SENEM AYDOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: FeMnMo Alaşımları, Kristal Yapı, Örgü sabit, X-ışını, Tanecik Boyutlu, Dislokasyon Yoğunluğu, FeMnMo Alloys, Crystal Structure, Lattice Constant, X-ray, Particle Size, Dislocation Density
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
FeMnMo alaşımları, demir, manganez ve molibden içermesine rağmen Al- Si- Mg döküm alaşım türündedir. Bu alaşımlar, malzemelerin mekanik özelliklerini iyileştirmek ve demir içeren intermetalik bileşiklerin (Fe- IMC'ler) mikro yapıdaki olumsuz etkilerini azaltmak için tasarlanır. FeMnMo alaşımları, özellikle denizcilik, ağır otomotiv ve sanayinin birçok bileşenlerinde yüksek mukavemet, aşınma direnci ve korozyon direnci gibi özelliklerinden dolayı tercih nedenidir. Bu çalışmada FeMoMn alaşımlarının bazı fiziksel özellikleri deneysel olarak incelenmiştir. Öncelikle toz haline getirilen numunelerin X-ışını kırınımları (XRD 25 °C ila 900 °C arasındaki yapıldı. Alaşımların kristal yapısı, örgü parametreleri, tanecik boyutları ve dislokasyon yoğunlukları sıcaklıkta bağlı olarak hesaplandı. FeMoMn alaşımlarının faz yapısının FCC olduğu ve diğer parametrelerin sıcaklıklara göre önemli değişimler gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although FeMnMo alloys contain iron, manganese and molybdenum, they are of the Al-Si-Mg cast alloy type. These alloys are designed to improve the mechanical properties and reduce the adverse effects of iron-containing intermetallic compounds (Fe-IMCs) in the microstructure. FeMnMo alloys are preferred due to their high strength, wear resistance and corrosion resistance, especially in many components of marine, heavy automotive and industry. This study examined some physical properties of FeMoMn alloys experimentally. First of all, X-ray diffraction (XRD) of the powdered samples was performed between 25 °C and 900 °C. The crystal structure, mesh parameters, particle sizes and dislocation densities of the alloys were calculated depending on the temperature. As a result, the study concluded that the phase structure of Fe Mo Mn alloys was FCC and other parameters showed significant changes according to temperatures.