TSMK 1702 envanter numaralı yazma eserin minyatür açısından incelenmesi
Examination of the manuscript with inventory number TSMK 1702 in terms of miniature
- Tez No: 908547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ZEHRA SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minyatür Sanatı, Tasvir Sanatı, Falname, Falcılık, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Miniature Art, Depiction Art, Falname, Fortune Telling, Topkapi Palace Museum Library
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Toplumların fala olan inançları ve ilgileri nedeniyle Falname türünde eserler türetilmiştir. Bu tür eserler, 17. yüzyılda hem resimli hem de resimsiz olarak üretilmiş olup çok az bir kısmı resimli olarak günümüze ulaşmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde bulunan 1702 envanter numaralı“Falname”adlı yazma eser içerisinde bulunan minyatürler açısından önemli bir yere sahiptir. Eserde elli dokuz adet minyatürlü sayfa bulunmaktadır. Bu minyatürlerde; gezegenler, burçlar, peygamberlerin hayatları ve ahiret gibi çeşitli konular detaylı bir şekilde tasvir edilmiştir. Bazı minyatürlü sayfaların Osmanlı, bir kısmının ise Safevi üslubunda uygulanması dikkat çekicidir. Eserin içeriği ve sanat tarzı, dönemin fal inançlarını ve estetik anlayışını anlamak için kıymetli bilgiler sunmaktadır. Çalışma, dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; araştırmanın konusu, amacı ve kullanılan yöntem açıklanmış ve ilgili literatüre değinilmiştir. Birinci bölümde; minyatür sanatının tarihsel gelişimi ele alınarak dönemsel olarak incelenmiştir. İkinci bölümde, fal ve falnameler bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise eserin katalog bölümü yer almaktadır. Bu bölümde eserin genel özellikleri ve minyatürlü sayfaların kompozisyonu, renk skalası ve oran-orantı ilişkileri detaylı bir şekilde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Son olarak, dördüncü bölümde değerlendirme ve sonuç kısmı bulunmaktadır. Eserin değerlendirilmesi yapılıp, farklılıklar ve benzerlikler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to societies' beliefs and interests in fortune telling, Falname type works were produced. Such works were produced both with and without pictures in the 17th century, and very few of them have survived to the present day with pictures. The manuscript named“Falname”with inventory number 1702 in the Topkapi Palace Museum Library has an important place in terms of the miniatures it contains. There are fifty-nine miniature pages in the work. In these miniatures; various subjects such as planets, zodiac signs, lives of prophets and afterlife are depicted in detail. It is noteworthy that some of the miniature pages are applied in Ottoman style and some in Safavid style. The content and art style of the work provide valuable information to understand the fortune telling beliefs and aesthetic understanding of the period. The study consists of four main sections. In the introduction; the subject, purpose and method of the research are explained and the relevant literature is mentioned. In the first section; the historical development of miniature art is discussed and examined periodically. In the second section, information on fortune telling and falnames is given. In the third section, the catalog section of the work is included. In this section, the general characteristics of the work and the composition of the miniature pages, color scale and ratio-proportion relationships are examined and evaluated in detail. Finally, the fourth section includes the evaluation and conclusion section. The work is evaluated and differences and similarities are compared.