Kaynak tüketim muhasebesi yöntemi ve hazır beton sektöründe bir uygulama
Resource consumption accounting method and an application in the ready-mix concrete sector
  1. Tez No: 908579
  2. Yazar: AYŞE SOLKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÖMÜRBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Tüketim Muhasebesi, Atıl Kapasite, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Maliyet Yönetimi, Resource Consumption Accounting, Idle Capacity, Activity-Based Costing, Cost Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET İlerleyen teknoloji ile birlikte, işletmelerin sonsuz kabul edilen ömrünün, sürdürülebilirliğinde seçilen maliyet yönteminin önemi artarak devam etmektedir. Endüstri 5.0' dan bahsedilen günümüz dünyasında, üretim kapasitesinin arttırılmasının yanı sıra, maliyet hesaplamada kullanılan yöntemlerin tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Geleneksel maliyet yöntemlerinin doğru, güvenilir ve gerçeğe uygun bilgi sağlamadaki yetersizliği, işletmeleri yeni yöntemler arayışına itmiştir. Modern maliyetleme yöntemlerinden olan kaynak tüketim muhasebesi yöntemi kaynak tüketimine yoğunlaşan, tarihi maliyetler yerine yenileme maliyetlerini esas alan, atıl kapasiteye dikkat kesilen ve neden-sonuç ilişkisine odaklanan bir yöntemdir. Bu çalışmanın konusunu, modern maliyetleme yöntemlerinden olan Kaynak Tüketim Muhasebesi yönteminin hazır beton üreten bir üretim işletmesinde uygulanması oluşturmaktadır. Bu çalışmada yöntemin temeli, ilkeleri, esas unsurları ile özellikleri açıklanmaya gayret edilmiş ve geleneksel yöntemle kıyaslanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With advancing technology, the importance of the cost method chosen for the sustainability of businesses, which are considered to have an infinite lifespan, has been increasing. In today's world, where Industry 5.0 is being discussed, the need to revisit the methods used in cost calculation has become apparent, in addition to increasing production capacity. The inadequacy of traditional costing methods in providing accurate, reliable, and realistic information has driven businesses to seek new approaches. Resource Consumption Accounting (RCA), one of the modern costing methods, is a technique that focuses on resource consumption, emphasizes replacement costs over historical costs, pays attention to idle capacity, and centers on cause-and-effect relationships. The subject of this study is the application of the Resource Consumption Accounting (RCA) method, which is one of the modern costing methods, in a production company that produces ready-mixed concrete. This study aims to explain the basis, principles, essential elements, and characteristics of the method and to compare it with traditional methods.