Kaynak tüketim muhasebesi ve hedef maliyetleme yöntemlerinin entegrasyonu: 5 yıldızlı bir otel işletmesinde vaka çalışması
Integration of resource consumption accounting and target costing methods a case study in a five-star hotel enterprise
  1. Tez No: 993335
  2. Yazar: NUR ERTAŞ MUNGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MURAT GUTNU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Tüketim Muhasebesi, Hedef Maliyetleme, Otel İşletmesi, Maliyet Muhasebesi, Resource Consumption Accounting, Target Costing, Hotel Enterprises, Cost Accounting
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET KAYNAK TÜKETİM MUHASEBESİ VE HEDEF MALİYETLEME YÖNTEMLERİNİN ENTEGRASYONU: 5 YILDIZLI BİR OTEL İŞLETMESİNDE VAKA ÇALIŞMASI Nur ERTAŞ MUNGAN Bilişim çağı olarak adlandırılan günümüzde bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler işletmeleri stratejilerini değiştirmeye ve geliştirmeye zorlamaktadır. Günümüz rekabetçi piyasasında, işletmelerin maliyetlerini etkin bir şekilde yönetebilmesi, rekabet avantajı elde etmesi ve karlılıklarını artırması kritik öneme sahiptir. Küreselleşme ile birlikte rekabetin sınırları genişlemiş ve sert bir boyut kazanmıştır. Bu da tüm sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleri etkilediği gibi turizm sektörünü de etkisi altına almıştır. Bunun sonucunda turizm sektöründe oluşan aşırı rekabet ortamı konaklama işletmelerinin kullanmış olduğu geleneksel maliyet yöntemlerini yetersiz kılmıştır. Geleneksel maliyet yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda modern maliyet yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada son zamanlarda kullanılan bu modern maliyet muhasebesi yöntemlerinden Kaynak Tüketim Muhasebesi (KTM) ve Hedef Maliyetleme (HM) yöntemleri entegre edilerek 5 yıldızlı bir otel işletmesinde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Örnek otel işletmesinde ilk önce KTM yöntemi uygulanmış ve geleneksel maliyet yöntemiyle karşılaştırılmış ve atıl kapasite hesaplanmıştır. Daha sonra HM yöntemi uygulanarak sonuçlar entegre edilmiştir. Bu modern maliyet yönetimlerinin entegrasyonu, daha doğru maliyet bilgisi sağlayabilmekte ve stratejik karar alma süreçlerini desteklemektedir. Bu çalışmanın temel amacı, otel işletmelerinde müşteri istek ve beklentilerini dikkate alarak, kaliteden ödün vermeden kârlılığı arttırmak için KTM ve HM yöntemlerini birlikte kullanarak stratejik kararlara yön vermektir. Bu kapsamda öncelikle KTM ve HM yöntemleri detaylıca incelenmiş, bu yöntemlerin temel ilkeleri, uygulama aşamaları, avantaj ve dezavantajları irdelenmiştir. Daha sonra seçilen 5 yıldızlı otel işletmesinde bu iki yöntemi kullanarak mevcut maliyet yapısı ile karşılaştırmak üzere analiz edilmiş, bu iki yöntemin birlikte kullanılmasıyla maliyetlerin daha doğru bir şekilde belirlenmesi ve kontrol altına alınması hedeflenmiştir. Çalışma sonucunda, KTM ve HM yöntemlerinin entegrasyonunun otel işletmelerinin maliyetlerini daha iyi anlamalarına, maliyetleri daha doğru bir şekilde hesaplamalarına ve daha etkin stratejik kararlar almalarına olanak sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu entegre yaklaşım otel işletmelerinin rekabet gücünü arttırırken müşteri memnuniyetini de yükseltmesine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca çalışmanın sonunda iki yöntemin uygulanması için pratik öneriler sunulmuş ve gelecekte yapılacak araştırmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur. Çalışma, otel işletmelerinde modern maliyet yönetim tekniklerinin kullanımı konusunda literatüre ve sektöre katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESİS INTEGRATİON OF RESOURCE CONSUMPTİON ACCOUNTİNG AND TARGET COSTİNG METHODS A CASE STUDY İN A FİVE-STAR HOTEL ENTERPRİSE Nur ERTAŞ MUNGAN Rapid developments in information and communication technology force companies to update and improve their strategic approaches in the modern period, also known as the information age. Effective cost management is crucial for companies looking to gain a competitive edge and boost profitability in today's fiercely competitive marketplace. The bounds of competition have grown and become more intense due to globalization, which has an impact on many industries, including the travel and tourist sector. Because of the fierce competition in the tourism sector, traditional cost accounting techniques are no longer adequate for lodging businesses. Modern cost management techniques have developed in reaction to the shortcomings of conventional costing systems. Through their integration in a five-star hotel business, this study examines the application of two modern cost accounting techniques: Resource Consumption Accounting (RCA) and Target Costing (TC). Idle capacity was determined at the example hotel by first applying the RCA approach and comparing it with the conventional costing method. The Target Costing approach was then put into practice, and the outcomes of the two approaches were combined. Strategic decision-making processes are supported and more accurate cost information is made possible by the incorporation of these contemporary cost management techniques. This study's main goal is to help hotel businesses make strategic decisions by combining RCA and TC techniques to boost profitability without sacrificing service quality while also taking consumer requests and expectations into account. The basic ideas, phases of implementation, benefits, and drawbacks of RCA and TC were thoroughly analysed within this framework. In order to more precisely identify expenses and effectively control them, the two approaches were implemented in a chosen five-star hotel business and compared with the current cost structure after this theoretical analysis. The study's conclusions show that hotel businesses can better understand their cost structures, compute costs more precisely, and make more strategic decisions by integrating Resource Consumption Accounting with Target Costing. In addition to making hotel businesses more competitive, this integrated approach raises client happiness. Along with recommendations for further research, useful advice for the use of both approaches is also provided. Overall, by emphasizing the significance and relevance of contemporary cost management strategies in hotel businesses, this study seeks to advance both the scholarly literature and the travel and tourist sector.