Kaynak tüketim muhasebesinin geleneksel maliyet muhasebesi ile kıyaslanması ve bir inşaat işletmesinde uygulaması
Comparison of resource consumption accounting with traditional cost accounting and application in a construction enterprise
  1. Tez No: 890895
  2. Yazar: TUĞRUL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS NACİ TANIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak tüketim muhasebesi, geleneksel yöntem maliyet sistemleri, faaliyet tabanlı maliyetleme, Alman maliyet muhasebesi, Resource consumption accounting, traditional method cost systems, activity based costing, German cost accounting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Gelişen üretim teknolojilerindeki hızlı gelişmelere üretim alanında hizmet veren işletmeler ve yöneticileri uyum sağlamak ve gelişmeler sonucu artan rekabet ortamında işletmelerini korumak adına işletmede hali hazırda kullanılan maliyet yöntemlerini değiştirmek geliştirmek zorunda kalmıştır. Geleneksel yöntem maliyet yöntemlerinin gelişen teknolojilere ayak uyduramaması sonrası faaliyet tabanlı maliyet yöntemi geliştirilmiştir. Faaliyet tabanlı maliyetlemenin oluşturulması, sürdürülmesi, güncellenmesi zor olması ve kullanılmayan kapasiteyi göz ardı etmesi bu yöntemin verimli, güncel ve çağdaş bir yöntem aracı olmasını engellemiştir. Ancak faaliyet tabanlı maliyet yöntemi de uygulama aşamasında ortaya çıkan birtakım eksiklikleri yeni maliyet yöntemi olarak kaynak tüketim muhasebesini ortaya çıkarmıştır. Kaynak Tüketim Muhasebesi yöntemi atıl kapasite maliyetlerinin hesaplanmasına izin vermektedir. Atıl kapasitenin ürünlere veya hizmetlere dağıtmayıp aşırı maliyetlemeyi önlemeyi ve daha gerçekçi bir maliyet bilgisi sunmayı amaçlar. Diğer iki yöntemden farklı olarak Kaynak Tüketim Muhasebesi, kaynak maliyetlerini sabit ve orantısal olarak gruplandırması, yerine koyma maliyeti üzerinden amortismanı esas alması ve yöneticilere hem kısa hem de uzun vadeli kararlar almasına yardımcı olmasından dolayı daha detaylı ve geniş kapsamlı bir maliyet sistemidir. Kaynak Tüketim Muhasebesi temeli faaliyet tabanlı maliyet yöntemi ve Alman Maliyet yönteminin faydalı bölümlerinden yararlanılarak oluşturulmuş, kaynak merkezli bir sistemdir.
Özet (Çeviri)
Businesses and managers serving in the field of production have been forced to adapt to the rapid developments in the developing production technologies and to change the currently used cost methods in the enterprise in order to protect their enterprises in an increasing competitive environment as a result of the developments. After the traditional method cost methods could not keep up with the developing technologies, activity based cost method was developed. Activity-based costing was difficult to create, maintain, update, and ignore the unused capacity, which prevented this method from being an efficient, up-to-date and modern management tool. However, a number of deficiencies that emerged during the implementation phase of the activity-based cost method have revealed resource consumption accounting as a new cost method. Resource Consumption Accounting method allows calculation of idle capacity costs. It does not distribute inert capacity to products or services and aims to prevent over costing and to provide a more realistic cost information. Unlike the other two methods, Resource Consumption Accounting is a more detailed and comprehensive cost system, because it helps to group resource costs as fixed and proportionate, based on depreciation over replacement costs and helps managers to make both short and long term decisions. The basis of Resource Consumption Accounting is an activity-based cost method and a resource-centered system based on useful parts of the German Cost method.