Fibromiyalji hastalarında magnezyum seviyesi ile HTR3A geni arasındaki ılişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between magnesium level and HTR3A gene i̇n fibromyalgia patients
- Tez No: 908597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİYE BİTGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Gen Ekspresyon, HTR3A, Kas Ağrısı, Magnezyum, Fibromyalgia, Muscle Pain, Magnesium, HTR3A, Gene Expression
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Dünya nüfusunun yüzde iki ila sekizinin fibromiyaljiden etkilendiği tahmin edilmektedir. Magnezyum eksikliği, yorgunluk, uyku güçlükleri ve anksiyete ile birlikte büyük ölçüde kas ağrısı ile ilişkilendirilmiştir ve bunlar fibromiyaljinin yaygın semptomlarıdır. Tıbbi bir bakış açısından, bu patoloji hala açıklanamayan yönler sunmaktadır. Son yıllarda yapılan pek çok araştırmalarla birlikte fibromiyaljinin ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin önemini ortaya konulmuştur. Amacımız etiyolojisi tam olarak bilinmeyen fibromiyalji sendromunun erken tanı ve tedavisine katkı sağlamak amacıyla, fibromiyalji hastalığı için önemli bir kriter olan magnezyum seviyesi ile HTR3A geni arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmada herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan, Fibromiyalji tanısı alan 22 gönüllü hasta ile hastalarla benzer yaş ve cinsiyette, herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan 22 sağlıklı gönüllü bireylerlerden yazılı olurları alındıktan sonra, kan örneklerinden önce trizol yöntemiyle RNA izolasyonu daha sonrada cDNA'ları sentezlendi. Real Time PCR ile HTR3A genine özgü primer kullanılarak HTR3A geninin ekspresyon seviyeleri analiz edildi. Fibromiyalji hastalarında Magnezyum seviyesi kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunurken, HTR3A gen akspresyon seviyesi anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ancak Magnezyum seviyesi ile HTR3A geni arasında korelasyon bulunamamıştır. Sonuç olarak Fibromiyalji hastalığının ön tanısı ve tedavisinde HTR3A gen ekspresyonu ve Magnezyum seviyesi önemli bir belirteç olarak karşımıza çıkabilir.
Özet (Çeviri)
It is estimated that two to eight percent of the world's population is affected by fibromyalgia. Magnesium deficiency has been largely associated with muscle pain, along with fatigue, sleep difficulties, and anxiety, which are common symptoms of fibromyalgia. From a medical perspective, this pathology still presents unexplained aspects. In recent years, many studies have highlighted the importance of genetic and environmental factors in the emergence of fibromyalgia. We aim to investigate the relationship between magnesium levels, an important criterion for fibromyalgia, and the HTR3A gene to contribute to the early diagnosis and treatment of fibromyalgia syndrome, whose etiology is not fully understood. In the study, after obtaining written consent from 22 volunteer patients diagnosed with Fibromyalgia who had no chronic diseases, and 22 healthy volunteer individuals of similar age and gender to the patients who also had no chronic diseases, RNA was isolated from blood samples using the trizol method, and then cDNAs were synthesized. Using Real Time PCR with primers specific to the HTR3A gene, the expression levels of the HTR3A gene were analyzed. In fibromyalgia patients, the magnesium level was statistically significantly lower compared to controls, while the HTR3A gene expression level was significantly higher. However, no correlation was found between magnesium levels and the HTR3A gene. In conclusion, the expression of the HTR3A gene and magnesium levels may emerge as significant indicators in the preliminary diagnosis and treatment of fibromyalgia.