Candida albicans ve candida dubliniensis ayrımında ksiloz bazlı agar besiyerinin değerlendirilmesi
Evoluation of candida albicans and candida dubliniensis differention on xylose medium agar
  1. Tez No: 908603
  2. Yazar: MEHMET CAN ÇELİKZENCİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTAY ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrım, Candida dubliniensis, Candida albicans, Ksiloz bazlı agar besiyeri, Candida dubliniensis, Candida albicans, Differentiation, The xylose-Based Agar Medium
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Candida dubliniensis, ilk olarak 1995 yılında ayrı bir takson olarak tanımlanan patojenik bir maya türüdür. Epidemiyolojik çalışmalar, C. dubliniensis'in tüm dünyada yaygın olduğunu ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile enfekte ve edinilmiş immün yetmezlik sendromu (AIDS) hastalarında öncelikle oral taşıma ile ilişkili olduğunu göstermiştir. C. dubliniensis ile yakından ilişkili Candida albicans türü arasındaki rutin ayrım sorunlu olmuştur. C. dubliniensis'i tanımlamanın ve onu Candida albicans'dan ayırt etmenin en doğru yolu, PCR tabanlı testler gerektirir; Bununla birlikte, bunlar birçok rutin tanı laboratuvarındaki yüksek hacimli izolat verimine kolayca uygulanamaz. Buna karşılık, bir dizi fenotipe dayalı testin (örneğin, CHROMagar Candida plakalarında koloni renginin belirlenmesi ve 45° C'de büyüme eksikliği ve karbonhidrat asimilasyon profili oluşturma) C. dubliniensis izolatlarını tanımlamak için yararlı olduğu kanıtlanmış olsa da, tamamen güvenilir sonuçlar olmayabilir. Çalışmamızda Candida dubliniensis'in Candida albicans'tan ayırt edilmesinde ksiloz bazlı agar besiyerinin kullanarak ve rutin tanıda kullanılabilip kullanılamayacağını değerlendirdik. Tüm C. dubliniensis izolatları bu besiyerinde üreyemedi, C. albicans izolatları ise iyi bir üreme gösterdi. Böylelikle ksiloz bazlı agar besiyeri (XAM) besiyeri testi ucuz, çalışılması kolay ve tekrarlanabilir ve tutarlı sonuçlar üreten bir test olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Candida dubliniensis is a pathogenic yeast species that was first described as a separate taxon in 1995. Epidemiological studies have shown that C. dubliniensis is widespread worldwide and is primarily associated with oral transport in human immunodeficiency virus (HIV) infected and acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) patients. The routine distinction between C. dubliniensis and the closely related species Candida albicans has been problematic. The most accurate way to identify C. dubliniensis and distinguish it from Candida albicans requires PCR-based tests; However, these cannot be easily applied to the high volume of isolate throughput in many routine diagnostic laboratories. In contrast, while a number of phenotype-based tests (e.g., determination of colony color in CHROMagar Candida plates and growth deficit and carbohydrate assimilation profiling at 45 °C) have proven useful for identifying C. dubliniensis isolates, they may not be entirely reliable. In our study, we evaluated whether xylose-based agar medium can be used to distinguish C. dubliniensis from Candida albicans and in routine diagnosis. Not all C. dubliniensis isolates were able to grow on this medium, while C. albicans isolates had good growth. Thus, the xylose-based agar medium (XAM) medium test has been evaluated as inexpensive, easy to study, and reproducible and producing consistent results. The test also allowed for the testing of not only new clinical isolates, but also stock cultures.