Majör depresif bozukluk ile ilgili akıllı telefon uygulamalarının incelenmesi
Examination of smart phone applications related to major depressive disorder
  1. Tez No: 908617
  2. Yazar: AYDIN TEZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL HAKAN GÜLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, teletıp, mobil uygulamalar, kanıta dayalı tıp, mahremiyet, Depression, Telehealth, Mobile Apps, Evidence-Based Medicine, Privacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, depresyon hastası bireylerin kullanabileceği akıllı telefon sağlık uygulamalarının seçim sürecinde uygulamanın tıbbi doğruluğu, uygulamanın hangi tedavi veya terapi yöntemlerini içerdiği ve gizlilik risklerine dair kapsamlı bir inceleme yapmaktır. Yöntem: Majör Depresif Bozukluk ile ilgili olan mobil uygulamalar tanınan iki mağaza uygulaması olan Google Play Store ve App Store'dan incelenmiştir. Bu mağazaların veri tabanındaki halka açık bilgiler kullanılmıştır. Google Play Store ve App Store mağazalarında“Depression”terimi ile ilgili aramada çıkan sağlıkla ilgili olan kategorilerde uygulamalar sistemli şekilde ele alınmıştır. Bulgular: Google Play Store'da 228, Apple Store'da 154 depresyonla ilgili uygulama bulunmuştur. Google Play Store'daki uygulamaların %89,5'u, Apple Store'daki uygulamaların %89,6'u kanıt tabanlı referanslar sunmamakta veya yeterli tıbbi kanıt bilgisi vermemektedir. Kanıt tabanlı olduğunu iddia eden uygulamaların bile çoğunluğu yeterli bilgiyi sunamamaktadır (%8,8 Google Play, %7,8 Apple Store). Apple Store'da incelenen uygulamaların %85,7'si yeterli bilgi içeren bir gizlilik politikasına sahipken, Google Play Store'da bu oran %82,5'tir. Sonuç: Google Play Store ve Apple Store'da bulunan 382 ruh sağlığı uygulaması incelendi. Bu araştırma, depresyonla ilgili olan uygulamaların çoğunun önemli eksikliklere sahip olduğunu ortaya koyar niteliktedir. Birçok depresyon uygulaması, maalesef vaatlerini kanıtlarla desteklemiyor, kullanıcı verilerini yeterince korumuyor ve engelli bireylerin erişimini zorlaştırıyor. Bu durum, ruh sağlığı uygulamalarını kullanırken dikkatli olmamızı ve bir uygulama seçmeden önce kapsamlı araştırma yapmanın gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to make a comprehensive examination of the medical accuracy of the mobile applications, which treatment or therapy methods the application includes, and privacy risks in the smartphone health applications that can be used by individuals with depression. Method: Mobile applications related to Major Depressive Disorder were analysed from two well-known stores, Google Play Store and App Store. Publicly available information in the database of these stores was used. In the Google Play Store and App Store stores, applications in the health-related categories found in the search for the term“Depression”were systematically handled. Results: There were 228 depression-related apps in the Google Play Store and 154 in the Apple Store. 89.5 per cent of apps in the Google Play Store and 89.6 per cent of apps in the Apple Store did not provide evidence-based references or did not provide sufficient medical evidence information. Even the majority of apps that claim to be evidence-based do not provide sufficient information (8.8% Google Play, 7.8% Apple Store). While 85.7% of the apps analysed in the Apple Store have a privacy policy with sufficient information, this rate is 82.5% in the Google Play Store. Conclusion: We analysed 382 mental health apps available in the Google Play Store and Apple Store. This research reveals that the majority of apps for depression have significant shortcomings. Unfortunately, many depression apps do not back up their promises with evidence, do not adequately protect user data, and are difficult to access for people with disabilities. This suggests that we should be cautious when using mental health apps and that it is necessary to conduct extensive research before choosing an app.