Obez kadınlarda yeme davranış bozukluğu ile insülin direnci ve inflamasyon arasındaki ilişki
The relationship between eating behavior disorder and insulin resistance and inflammation in obese women
  1. Tez No: 908630
  2. Yazar: MERVE GÖNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU, DOÇ. DR. KAĞAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, EDE-Q-13 (Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği), insülin direnci, inflamasyon, Obesity, EDE-Q-13 (Eating Disorder Examination Questionnaire), insulin resistance, inflammation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Obezite, günümüzün yaygın bir sağlık sorunu olup, birçok kronik hastalığın risk faktörünü artırmaktadır. Adipoz dokuda meydana gelen artış, pro-inflamatuar sitokinlerin üretimini hızlandırarak kronik, düşük dereceli inflamasyon sürecini başlatmaktadır. Bu inflamatuar durum, insülin direnci, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi metabolik bozuklukların gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Yeme davranış bozuklukları bireylerin beslenme alışkanlıklarını ve genel sağlık durumlarını olumsuz etkileyebilir. Yeme davranış bozuklukları, obez bireylerde yaygın olarak görülmekte ve bu bozuklukların, insülin direnci ve inflamatuar süreçler üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma obez kadınlarda yeme davranış bozukluğu ile insülin direnci ve inflamasyon arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma Ağustos 2024-Kasım 2024 tarihleri arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Endokrinoloji ve Obezite Polikliniğine başvuran premenopozal obez 200 kadın hastayla gerçekleştirilmiştir. Çalışma tek merkezli ve kesitseldir. Hastaların kan tetkikleri mevcut dosyasından not edilmiştir. Katılımcıların yeme davranış bozukluğu durumunu değerlendirmek için Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (Eating Disorder Examination Questionnaire–EDE-Q-13)-Kısa form kullanılmıştır. Tanita MC 780 Biyoelektriksel İmpedans Analiz (BİA) cihazı kullanılarak hastaların vücut ağırlığı, vücut yağ oranı, vücut kitle indeksi ölçümleri yapılmıştır. Çalışmaya alınan 200 kadın hastanın yaş ortalaması 37,83±8,99 yıl, VKİ ortalaması 36,51±4,78 kg/m², bel çevresi ortalaması 107,80±11,28 cm, kalça çevresi ortalaması 126,72±10,52 cm, vücut yağ yüzdesi ortalaması 39,16±4,54 olarak bulunmuştur. Çalışmada kullanılan EDE-Q-13 ölçeğinin genel puan ve alt ölçeklerinin cut off değeri bulunmamaktadır. EDE-Q-13'ün alt ölçeklerinden beden memnuniyetsizliği (p=0,024) ve beden şekli vücut ağırlığı ile ilgili endişe (p=0,048) alt ölçekleri ile nötrofil arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Beden memnuniyetsizliği (r=0,159) ve beden şekli, vücut ağırlığı ile ilgili endişe (r=0,140) alt ölçekleri ile nötrofil arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Arınma alt ölçeğiyle nötrofil/lenfosit arasında anlamlı ilişki (p=0,015), negatif korelasyon saptanmıştır (r=-0,173). İnsülin direnci ile inflamasyon belirteçleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur ve insülin direnci arttıkça inflamasyon da artmaktadır. Yeme davranış bozukluğu ile insülin direnci arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı. Yeme davranış bozukluğu ile inflamasyon belirteçleri arasında genel olarak istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmadı. Bu sonuçlara bakıldığında bu konuyla ilgili daha fazla çalışmaya gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a common health problem today and increases the risk factors for many chronic diseases. The increase in adipose tissue initiates a process of chronic, low-grade inflammation by accelerating the production of pro-inflammatory cytokines. This inflammatory state plays an important role in the development of metabolic disorders such as insulin resistance, type 2 diabetes and cardiovascular diseases. Eating behavior disorders can negatively affect individuals' eating habits and general health status. Eating behavior disorders are commonly seen in obese individuals and these disorders are thought to be effective on insulin resistance and inflammatory processes. This study aims to understand the relationship between eating behavior disorder and insulin resistance and inflammation in obese women. The study was conducted with 200 premenopausal obese female patients admitted to the Endocrinology and Obesity Outpatient Clinic of Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between August 2024 and November 2024. The study was single-center and cross sectional. Blood tests of the patients were noted from the existing file. The Eating Disorder Examination (EDE-Q-13) was used to assess the eating behavior disorder status of the participants. Tanita MC 780 Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) device was used to measure body weight, body fat percentage and body mass index. The mean age of the 200 female patients included in the study was 37.83±8.99 years, mean BMI was 36.51±4.78 kg/m², mean waist circumference was 107.80±11.28 cm, mean hip circumference was 126.72±10.52 cm, and mean body fat percentage was 39.16±4.54. The general score and subscales of the EDE-Q-13 scale used in the study do not have cut off values. A statistically significant correlation was found between neutrophils and body dissatisfaction (p=0.024) and concern about body shape and body weight (p=0.048) subscales of EDE-Q-13. There was a positive correlation between neutrophils and body dissatisfaction (r=0.159) and concern about body shape and body weight (r=0.140) subscales. There was a significant correlation between the purification subscale and neutrophils/lymphocytes (p=0.015) and a negative correlation (r=-0.173). A significant correlation was found between insulin resistance and inflammation markers and inflammation increased as insulin resistance increased. There was no statistically significant relationship between eating behavior disorder and insulin resistance. In general, no statistically significant relationship was found between eating behavior disorder and inflammation markers. Considering these results, more studies on this subject are needed.