Alt ekstremite uzun kemik defektlerinde segment transportu tedavi sonuçlarımız
Our results of segment transport treatment in lower extremity long bone defects
  1. Tez No: 908632
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HARMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun kemik, kemik defekti, segment transportu, kemik uzatma, distraksiyon osteogenezi, Long bone, bone defect, segment transport, bone lengthening, distraction osteogenesis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Uzun kemiklerde travma, tümör, ateşli silah yaralanması veya osteomyelit sonrasında meydana gelen defektlerin tedavisi günümüzde hala zor ve meşakkatli bir süreçten geçmektedir. Kemik defektlerinin tedavisinde birçok yol kullanılmakla beraber, çalışmamızda alt ekstremite uzun kemiklerinin defektlerinde rezeksiyon sonrası segment transportu ile tedavisi gerçekleştirilen hastaların klinik ve radyolojik sonuçları sunuldu. Materyal ve Metot: Ocak 2012 ile Mart 2023 yılları arasında.İnönü Üniversitesi.Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde alt ekstremite uzun kemiklerinde osteomyelit, tümör, travma veya ateşli silah yaralanması nedeniyle tedavi edilen hastalara rezeksiyon ve segment transportu tedavisi uygulandı ve bu hastalarda Ilizarov, tek başına LRS ve manyetik çivilerle LRS kombine olarak kullanıldı. Hastaların tedavi süresi, komplikasyonları ve fonksiyonel ve radyolojik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Uygun şekilde takiplerini tamamlayan 36 hastanın 9'u (%25) kadın, 27'si (%75) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 32,5 (12- 69 yıl) idi. Ortalama defekt miktarı 10,3 cm (2,5-20,4 cm) olarak bulundu. Hastaların ortalama kavuşma süresi 12,4 aydı (2-48 ay). Ortalama eksternal fiksatör kalış süresi 16,9 aydı (3-68 ay). Hastaların EFI'si ortalama 1,73 ay/cm, CI'si ortalama 1,41 ay/cm olarak hesaplandı. Komplikasyonlar Paley'in komplikasyon derecelendirme sistemine göre yapıldı. Buna göre komplikasyonların 32'si sorun, 46'sı engel, 12'si gerçek minör komplikasyon, 28'i gerçek majör komplikasyonlardı. Hastaların sonuçları ASAMI kemik, ASAMI fonksiyonel, Karlström-Olerud fonksiyonel ve LEFS fonksiyonel skalalarına göre belirlendi. ASAMI kemik skorlaması sonuçları 15 hastada (%41,6) mükemmel, 12 hastada (%33,3) iyi, 7 hastada (%19,4) orta ve 2 hastada (%5,5) kötü olarak bulundu. ASAMI fonksiyonel skorlaması 8 hastada (%22,2) mükemmel, 20 hastada (%55,5) iyi, 4 hastada (%11,1) orta ve 4 hastada (%11,1) kötü sonuçlandı. Karlström-Olerud fonksiyonel sonuçları 8 hastada (%22,2) mükemmel, 12 hastada (%33,3) iyi, 8 hastada (%22,2) tatmin edici, 7 hastada (%19,4) kötü sonuçlandı. LEFS fonksiyonel skorları 3 hastada (%8,3) normal fonksiyon, 25 hastada (%69,4) hafif fonksiyon kaybı, 6 hastada (%16,6) orta şiddette fonksiyon kaybı ve 1 hastada (%2,7) şiddetli fonksiyon kaybı v olarak sonuçlandı. Bir hastada (%2,7) gelişen osteomyelit sonrası yapılan diz altı amputasyon sonucunda bu hasta için tedavi başarısız olarak değerlendirildi. Sonuç: Alt ekstremite uzun kemiklerinin defektlerinde komplikasyon oranının yüksek olmasına ve tedavi süresinin uzun olmasına rağmen segment transportu yüksek oranda başarılı bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The treatment of defects in long bones resulting from trauma, tumors, gunshot injuries, or osteomyelitis remains challenging and arduous. Although various approaches are used in the treatment of bone defects, our study presents the clinical and radiological outcomes of patients treated with segmental transport following resection of lower extremity long bone defects. Materials and Methods: Between January 2012 and March 2023, patients with lower extremity long bone defects due to osteomyelitis, tumors, trauma, or gunshot injuries were treated with resection and segmental transport at Inonu University Turgut Ozal Medical Center's Orthopedics and Traumatology Clinic. Ilizarov, LRS alone, and magnetically controlled nails combined with LRS were utilized in these treatments. The treatment duration, complications, and functional and radiological outcomes were assessed. Results: Of the 36 patients who completed follow-up, 9 (25%) were female, and 27 (75%) were male, with an average age of 32.5 years (range 12–69 years). The mean defect size was 10.3 cm (range 2.5–20.4 cm), and the average healing time was 12.4 months (range 2–48 months). The mean external fixation duration was 16.9 months (range 3–68 months). The patients' EFI averaged 1.73 months/cm, while the CI averaged 1.41 months/cm. Complications were classified using Paley's complication grading system: 32 issues, 46 obstacles, 12 minor complications, and 28 major complications. Outcomes were evaluated according to the ASAMI bone and functional scores, the Karlström-Olerud functional scale, and the LEFS functional scale. ASAMI bone scoring results were excellent in 15 patients (41.6%), good in 12 (33.3%), fair in 7 (19.4%), and poor in 2 (5.5%). ASAMI functional scoring yielded excellent results in 8 patients (22.2%), good in 20 (55.5%), fair in 4 (11.1%), and poor in 4 (11.1%). According to the Karlström-Olerud functional outcomes, 8 patients (22.2%) had excellent results, 12 (33.3%) had good results, 8 (22.2%) had satisfactory results, and 7 (19.4%) had poor results. LEFS functional scores indicated normal function in 3 patients (8.3%), mild functional loss in 25 (69.4%), moderate functional loss in 6 (16.6%), and severe functional loss in 1 (2.7%). Due to a below-knee amputation following osteomyelitis in 1 patient (2.7%), the treatment was considered unsuccessful in that case. vii Conclusion: Despite the high complication rate and prolonged treatment duration, segmental transport remains a highly effective treatment method for long bone defects in the lower extremities.