Sural nöral-ada flebi ile alt ekstremite defektlerinin rekonstrüksiyonu: klinik araştırma
Reconstruction of lower extremity defects with sural neural-island flap: clinical study
  1. Tez No: 194356
  2. Yazar: MUSTAFA AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH KEÇİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: alt ekstremite rekonstruksiyonu, noral-ada flebiv, lower extremity reconstruction, neural-island flap
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
vÖZETAkyürek, M. Sural nöral-ada flebi ile alt ekstremite defektlerinin rekonstrüksiyonu:klinik araştırma. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü leri Plastik veRekonstrüktif Cerrahi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bir deri flebinin birduyu siniri tarafından beslendiği flep tasarımına nöral-ada flebi denir. Bu çalışmanınamacı, nöral-ada flebi tasarımını kullanarak alt ekstremite defektlerininrekonstrüksiyonunda faydalı bir klinik teknik tanımlamaktır. ki aşamalı ameliyat ilesural sinir tabanlı nöral-ada flebi tekniği geliştirildi. lk aşama ameliyatta, flepgeciktirilmesi gerçekleştirilirken, iki hafta sonra, ikinci aşama ameliyatta ise, flep adahaline getirildi ve defekte transpoze edildi. Yaşları 24 ile 65 arasında değişen (ortalama:32), 4'u erkek, 2'si kadın, toplam 6 olguda, nöral-ada flebi kullanılarak alt ekstremiteyumuşak doku onarımı gerçekleştirildi. Olguların 2'sinde defekt topuk yerleşimli iken, 2hastada ayak dorsumu, 1 hastada ayak lateral yüzü, ve 1 hasta da ise lateral malleolbölgesini ilgilendirmekte idi. Alt ekstremite yumuşak doku rekonstrüksiyonunugerektiren etken, 2 hastada yanık kontraktürü iken, 1 hastada tümor eksizyonu, 1 hastadabası yarası, 1 hastada iyileşmeyen yara ve 1 hastada da diyabet ülseri idi. Bütün hastalarınameliyat sonrası flep canlılığı ve donör alan iyileşmesi değerlendirildi (1-12 ay, ortalama:6.3 ay). Bu yöntem ile alt ekstremitede sadece sural sinir pediküllü olarak büyük birfasyokutan flebin kaldırılabileceği gösterildi. Bu hasta grubunda, nöral-ada flebi 7x5 cmile 12x10 cm (ortalama: 66.5 cm2) arasında değişen boyutlarda kullanıldı. Pedikülgenişliği ortalama olarak 1.25 cm, pedikül uzunluğu da ortalama olarak 8 cm olarakölçüldü. Lateral malleol kemigi pivot noktası olacak şekilde bütün olgularda vaskülerpedikül bu noktaya kadar güvenle diseke edildi. Bütün olgularda flep canlılığı tam olaraksağlandı. Hiçbir hastada flep kaybı gözlenmedi. Bu araştırma ile alt ekstremiterekonstrüksiyonunda faydalı bir klinik teknik sunulmaktadır. Nöral-ada flebi tasarımıkullanılarak, bir duyu siniri tarafından büyük bir deri adasının beslenebileceğigösterilmiştir. Bu flebin oldukça uzun ve ince bir vasküler pediküle sahip olması velateral malleol hizasına kadar rahatlıkla diseke edilebilmesi ile flep transpozisyonununoldukça kolay olduğu ve flebin ayak distal bölgesine bile ulaşabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTAkyürek, M. Reconstruction of lower extremity defects with sural neural-islandflap: clinical study. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesisin Advanced Plastic and Reconstructive Surgery, Ankara, 2005. Neural-island flap isa flap design whereby a cutaneous nerve supplies a skin flap. The purpose of this study isto describe a valuable clinical technique based on neural-island flap design forreconstruction of lower extremity defects. Sural neural-island flap technique wasdeveloped in two stages. In the first stage, flap delay was achieved whereas in the secondstage, 2 weeks after, the flap was islanded and transposed to the defect. A total of 6patients, 4 men and 2 women, with ages ranging from 24 to 65 (average:32) wereoperated. The defects were located at the heel (n=2), dorsum of the foot (n=2), lateralaspect of the foot (n=1) and lateral malleolus (n=1). The defects arised because of scarcontracture release in 2 patients, tumor excision in 1 patient, pressure ulcer in 1 patient,non-healing wound in 1 patient and diabetic ulcer in another patient. All the patients werefollowed after surgery for an average of 6.3 months (range: 1 to 12 months). Resultsshowed that all the flaps survived completely. It was demonstrated that a fairly large skinpaddle can be successfully raised based on the sural nerve, ranging from7x5 cm to 12x10cm (average: 66.5 cm2). The sural neural-island flap was found to have average pediclewidth of 1.25 cm and average pedicle length of 8.0 cm, with a pivot point at lateralmalleolus. In conclusion, this study presents a useful technique for lower extremityreconstruction using neural-island flap design. The neural-island flap offers the uniqueadvantages of non-microsurgical reconstruction with an island pedicled flap with a longpedicle length, and a narrow pedicle width. Furthermore, since the pivot point of this flapis located at lateral malleolus level, flap can easily reach more distal areas of the foot,beyond the ankle and heel level.