Turizm ve sanatta görsellik görme biçimleri
Ways of seeing visuality in tourism and art
- Tez No: 908634
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Turizm, Art History, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Visuality in Art and Tourism, Ways of seeing, Words, Images
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Turizm ve sanat, görsel tecrübelere dayalı alanlar olup, görselliğin ve görme biçimlerinin bu iki disiplinde önemli roller oynadığı görülmektedir. Görme biçimleri ile turizm ve sanat arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için bu kavramların her iki alanda birbirlerini nasıl etkilediklerine bakmak yararlı olacaktır. Görsellik ve görme biçimleri, turizm ve sanat alanları ile derinlemesine etkileşim içerisindedir. Sanat, görsel ifadeyi ön planda tutarak insanları etkilemeyi amaçlarken, turizm ise bu görsel öğeleri deneyimleme ve paylaşma üzerine odaklanır. Her iki alan da görsel kültürün şekillenmesinde ve bireylerin dünyayı algılamasında önemli rol oynar. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, bu ilişki daha da karmaşıklaşmakta ve zenginleşmektedir, bu da her iki disiplinde de yenilikçi ve dinamik gelişmelere zemin hazırlamaktadır. Sanatta ve Turizmde Görsellik, Görme Biçimleri, Sözcükler, İmgeler Yağlıboya resim ve fotoğraf arasında hem tarihsel hem de teknik açıdan güçlü bir ilişki vardır. Her iki sanat formu da görsel ifade araçlarıdır, ancak birbirlerinden farklı estetik ve pratik özelliklere sahiptirler. Fotoğrafçılığın 19. yüzyılda ortaya çıkışı hem sanat dünyasında hem de yağlıboya resim pratiğinde önemli değişikliklere yol açmıştır. Bu iki alan arasındaki ilişkiyi şu açılardan ele alabiliriz; Fotoğrafın ortaya çıkışı, yağlıboya resmin işlevini değiştirmiş, ancak onun değerini azaltmamıştır. Aksine, fotoğrafın sanat dünyasında kabul görmesiyle, bu iki disiplin birbirini zenginleştiren, bazen de birbirine meydan okuyan alanlar haline gelmiştir. Bugün hem fotoğraf hem de yağlıboya resim, farklı estetik ve anlatı olanakları sunarak görsel sanatlar dünyasında önemli yerlerini korumaktadır. Yağlıboya resimlerde nesneler çoğu zaman oldukları gibi gösterilir. Gerçekte bunlar satın alınabilir nesnelerdir. Bir nesnenin resmini yaptırıp aldığınızda, onu beze geçirtmek, o şeyi satın alıp evinize koymaktan pek de değişik bir şey değildir. Bir nesneye sahip olmakla yağlıboya resimde o nesnenin görüntüsüne sahip olmak arasındaki benzerlik, insan bilimci yaklaşımıyla çözümlenebilir. Bu çalışmayla fotoğrafın sanat dünyasında kabul görmesiyle, yağlıboya resim ile birbirini zenginleştiren, bazen de birbirine meydan okuyan alanlar haline gelmesi, resimsel benzetmeden ne anladığımız, doğa görüntüleri, turizm, kadınlar, yiyecekler, soylular ve mitler gibi konuların görme biçimimize ve resmin koşullarına etkisinin değerlendirilmesi, toplumda sanatı seven bireylerin, sanatın gelişimine etkisini irdelemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism and art are fields based on visual experiences, and it is seen that visuality and ways of seeing play important roles in these two disciplines. In order to better understand the relationship between ways of seeing and tourism and art, it will be useful to look at how these concepts affect each other in both fields. Visuality and ways of seeing interact deeply with the fields of tourism and art. While art aims to impress people by prioritizing visual expression, tourism focuses on experiencing and sharing these visual elements. Both fields play an important role in shaping visual culture and individuals' perception of the world. With the advancement of technology, this relationship becomes more complex and richer, which paves the way for innovative and dynamic developments in both disciplines. There is a strong relationship between oil painting and photography, both historically and technically. Both art forms are means of visual expression, but they have different aesthetic and practical characteristics from each other. The emergence of photography in the 19th century led to significant changes both in the art world and in the practice of oil painting. We can consider the relationship between these two areas from the following perspectives; The emergence of photography changed the function of oil painting, but did not reduce its value. On the contrary, with the acceptance of photography in the art world, these two disciplines have become fields that enrich and sometimes challenge each other. Today, both photography and oil painting maintain their important places in the world of visual arts by offering different aesthetic and narrative opportunities. In oil paintings, objects are often shown as they are. In reality, these are purchasable objects. When you have an object painted, having it painted on cloth is not much different than buying that object and putting it in your home. The similarity between owning an object and having the image of that object in an oil painting can be analyzed with a humanist approach. With this study, as photography has become accepted in the art world, it has become fields that enrich and sometimes challenge each other with oil painting, what we understand from pictorial analogy, evaluation of the impact of subjects such as nature images, tourism, women, food, nobles and myths on our way of seeing and the conditions of painting, It is aimed to examine the impact of individuals who love art in society on the development of art.