Alev Alatlı'nın romanlarında karakterler üzerine otobiyografik bir inceleme
An autobiographical study on characters in Alev Alatlı's novels
- Tez No: 908672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN GÖZÜTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alev ALATLI, Türk Romanı, Otobiyografi, Otobiyografik Roman, Alev ALATLI, Turkish Novel, Autobiography, Autobiographical Novel
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
''Alev ALATLI'nın Romanlarında Karakterler Üzerine Otobiyografik Bir İnceleme'' adlı çalışmada, ALATLI'nın romanlarındaki karakterler ile kendi şahsiyeti arasındaki ilişki incelenmiştir. Alev ALATLI (1944-2024) Modern Türk edebiyatının çok yönlü sanatçılarından birisidir. Şiir, roman, inceleme, derleme, çeviri ve deneme gibi edebiyatın çok çeşitli türlerinde eserler vermiştir. ALATLI aydın kimliği ile öne çıkan, insana bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşan, sanat kaygısı taşımayan ve okuyucusunu entelektüel araştırmaya sürükleyen bir yazardır. İnsanın bilinme ve anlaşılma isteği otobiyografi türünün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yazarın yaşam öyküsünü, dışa vuramadığı duygularını, fikir dünyasını, hayata bakışını aktaran otobiyografik roman ortaya çıkmıştır. Otobiyografi Yunan Medeniyetinde kendi ile ilgili itirafta bulunmak ve günah çıkarmak amacıyla kaleme alınmıştır. Günümüzde ise yazar iç dünyasını, geçmişini, yaşadığı anı anlatılarda kurgu çerçevesi içerisinde aktarmıştır. Kurmaca dünyada yaşayan yazar, yaşadığı devir ve dünya arasında köprü kurmuştur. Yapılan çalışma önsöz, öz, üç bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Alev ALATLI'nın hayatı, sanatı, eserleri, edebî şahsiyeti ve vefatı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde otobiyografi kavramı, otobiyografik roman ve tarihî gelişimi, Türk edebiyatında ve dünya edebiyatında otobiyografi ve otobiyografik eserler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ALATLI'nın Or'da Kimse Var mı? serisinde çocukluk, aile ilişkileri, okul, arkadaşlık, iş ilişkileri ve ALATLI'nın düşünce dünyasının kahramanlara yansıması incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise elde edilen sonuç ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Kaynakça bölümü ile tez çalışması sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study titled ''An Autobiographical Study on the Characters in Alev ALATLI's Novels'', the relationship between the characters in ALATLI's novels and her own personality was examined. Alev ALATLI (1944-2024) is one of the versatile artists of Modern Turkish literature. She has produced works in various genres of literature such as poetry, novels, reviews, compilations, translations and essays. ALATLI is a writer who stands out with her intellectual identity, approaches people with a holistic perspective, does not have artistic concerns, and drags her readers into intellectual research. Man's desire to be known and understood has led to the emergence of the autobiography genre. An autobiographical novel emerged that conveys the author's life story, her unexpressed emotions, her world of ideas, and her perspective on life. Autobiography was written in Greek Civilization to confess and confess oneself. Nowadays, the author has conveyed her inner world, her past, and her present within the framework of fiction in narratives. The author, who lives in a fictional world, has built a bridge between the time she lives in and the world. The study consists of a preface, abstract, three chapters, conclusion and bibliography. In the first part of the study, information about Alev ALATLI's life, art, works, literary personality and death is given. In the second part of the study, information about the concept of autobiography, autobiographical novel and its historical development, autobiography and autobiographical works in Turkish and world literature is given. In the third part of the study, ALATLI's book Is There Anyone There? In the series, childhood, family relations, school, friendship, business relations and the reflection of ALATLI's world of thought on the heroes are examined. In the last part of the study, the obtained results and evaluations are included. The thesis study has been concluded with the bibliography section.