Kısmi kesin hükümsüzlük
Partial absolute nullity
  1. Tez No: 908712
  2. Yazar: GAMZE KABAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kesin Hükümsüzlük, Kısmi Kesin Hükümsüzlük, Kesin Hükümsüzlüğün Sınırlandırılması, Dürüstlük Kuralı, Sözleşme, Absolute Nullity, Partial Absolute Nullity, Limitation of Absolute Nullity, The Rule of Honesty, Agreement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
TBK m. 27/2 hükmüne göre taraflar yapmış oldukları sözleşmelerin içerdiği bir kısım hükümlerin kesin hükümsüz olması nedeniyle bu kısımlar olmadan sözleşmeyi yapmayacak olduklarını ileri sürerek sözleşmenin tamamının kesin hükümsüzlüğünü talep edebilirler. Kısmi kesin hükümsüzlüğün uygulanabilmesi tarafların farazi iradelerinin de bu yönde olmasına bağlıdır. Fakat tarafların iradelerinden açıkça sözleşmenin tamamının kesin hükümsüz olmasını istedikleri sonucuna varılması halinde sözleşmenin tamamı kesin hükümsüz sayılır. Kanun koyucu bu hükümle aslında kısmi kesin hükümsüzlük yaptırımının kural olarak uygulanacağını öngörmüştür. Fakat taraflara sözleşmenin tamamının hükümsüzlüğünü talep edebilme imkânını da vermiştir. Nitekim böyle bir hükmün öngörülmüş olması taraflara her durumda sözleşmenin tamamının kesin hükümsüzlüğünü ileri sürme imkânı vermez. Kanun koyucu özellikle kesin hükümsüz olan kısımlar olmadan sözleşmenin yapılmayacak olduğu iddiasının dürüstlük kuralına aykırı bir şekilde ileri sürüldüğü hâllerde kesin hükümsüzlük yaptırımının uygulanmasını sınırlayıcı bazı düzenlemeler öngörmüştür. Bu düzenlemeler daha çok sözleşmede zayıf konumda bulunan tarafın korunmasına yönelik düzenlemeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle tarafların sözleşmenin kesin hükümsüzlüğüne kendilerinin yol açtığı durumlarda veya sözleşmenin üzerinden uzunca bir süre geçtikten ve sözleşmeden doğan edimlerin önemli bir kısmının yerine getirilmiş olmasından sonra kesin hükümsüzlüğün ileri sürülmesi dürüstlük kuralına aykırı bir şekilde hakkın kötüye kullanılmasına sebep olur. Bu durumların söz konusu olduğu hallerde kanun koyucu sözleşmenin tamamının hükümsüzlüğünün ileri sürülmesini sınırlamıştır. Kesin hükümsüzlük yaptırımının uygulanmasının sınırlandırıldığı düzenlemelerin incelenmesi amacıyla tezin ilk bölümünde genel anlamda hukuki işlemlerin hükümsüzlüğü ele alınmıştır. İkinci bölümde kesin hükümsüzlük yaptırımı ve kesin hükümsüzlüğe neden olan hâller üçüncü ve son bölümde ise kısmi kesin hükümsüzlük yaptırımı ve kısmi kesin hükümsüzlük yaptırımının ileri sürülerek sözleşmenin tamamının hükümsüzlüğünün talep edilebilmesinin sınırlandırıldığı düzenlemeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the provision article 27/2 of TCO, the parties may claim the absolute nullity of the entire contract by asserting that they will not conclude the contract without these parts due to the fact that some of the provisions contained in the contracts they have made are completely invalid. The application of partial absolute nullity depends on the hypothetical will of the parties in this direction. However, if it is concluded from the will of the parties that they explicitly want the entire contract to be null and void, the entire contract is considered to be null and void. With this provision, the legislator has actually stipulated that the sanction of partial final invalidity will be applied as a rule. However, it also gave the parties the opportunity to request the invalidity of the entire contract. As a matter of fact, the fact that such a provision has been stipulated does not give the parties the opportunity to assert the absolute nullity of the entire contract in any case. The legislator has provided for some regulations limiting the application of the final invalidity sanction, especially in cases where the claim that the contract will not be concluded without the final invalid parts is put forward in a way contrary to the rule of honesty. These arrangements are more often seen as arrangements for the protection of the party in a weak position in the contract. Especially in cases where the parties themselves caused the absolute nullity of the contract, or after a long period of time has passed over the contract and a significant part of the contractual actions have been performed, asserting the absolute nullity leads to an abuse of the right in a way contrary to the rule of honesty. In cases where these situations are in question, the legislator has limited the assertion of the invalidity of the entire contract. In order to examine the regulations in which the application of the absolute nullity sanction is limited, the invalidity of legal transactions in general is discussed in the first part of the thesis. In the second part, the absolute nullity sanction and the cases causing the absolute nullity in the third and final part, the regulations limiting the invalidity of the entire contract by asserting the partial absolute nullity sanction and the partial final nullity sanction are examined.