Keratoplasti sonrası göz içi lens implantasyonu gereken olgularda farklı keratometri değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of different keratometry values in cases requiring intraocular lens implantation after keratoplasty
  1. Tez No: 908792
  2. Yazar: BİNHAN ASLAN AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KASIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Keratoplasti, katarakt, keratometri, Refraksiyon, Pentacam, Holladay EKR, Keratoplasty, Cataract, Keratometry, Refraction, Pentacam, Holladay EKR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Keratoplasti sonrası göz içi lens implantasyonu gereken hastalarda göz içi lens seçiminde uygun keratometri değerlerinin karşılaştırılarak klinik pratiğe uygun keratometri değerlerinin belirlenmesi Gereç ve Yöntem: 2015-2024 yılları arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Göz hastalıkları kliniği kornea biriminde derin anterior lamellar keratoplasti (DALK) veya penetran keratoplasti (PKP) yöntemiyle kornea nakili olup sonrasında katarakt cerrahisi geçiren 32 hastanın 32 gözü bu çalışmaya dahil edilmiştir. Ameliyat öncesi otorefraktometre ile alınan keratometri, topografik keratometri, ekr-45 keratometri değerlerine göre biyometri hesaplanıp, göz içi lens seçimi yapılarak opere edilen hastaların hedef refraksiyon değerinden sapma ve refraksiyon indekslerinin farklı keratometri değerlerinde karşılaştırılması sağlandı. Bulgular: İstatiksel olarak 3 değer ile yapılan ölçümler arasında gerçek refraktif kusur ile beklenen refraktif kusur arasındaki farklarda anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Fakat bu farklar için yapılan Bland Altman analizinde ise istatiksel olarak anlamlı fark bulunmasa da tekrarlanma katsayıları karşılaştırıldığında otorefraktometre ile alınan keratometrik ölçümde tekrarlanabilirlik katsayısı 4,441, topografik ölçümde ise 4,528 ekr ölçümünde 9,479 şeklindedir. Tekrarlanabilirlik katsayısı daha düşük olan keratometrik ölçümün daha tutarlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde mutlak farklar değerlendirildiğinde de benzer sonuçlara ulaşılmış. Otorefraktometreden alınan keratometri değerinin daha tutarlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: PKP/DALK operasyonu geçirmiş hastalarda katarakt cerrahisi öncesi göz içi lensi için yapılan ölçümlerde otorefraktometre ve topografik keratometri değerleri daha tutarlı sonuç verebilir iken istatiksel olarak anlamlı fark olmasa da tutarlılık açısından EKR değerinin kullanılmasının uygun olmayacağı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine appropriate keratometry values for intraocular lens selection in patients requiring intraocular lens implantation after keratoplasty, contributing to clinical practice. Materials and Methods: A total of 32 eyes from 32 patients who underwent deep anterior lamellar keratoplasty (DALK) or penetrating keratoplasty (PKP) at the Adana City Training and Research Hospital, Department of Ophthalmology between 2015 and 2024 were included in this study. Preoperative keratometry values were obtained using autorefractometry, topographic keratometry, and EKR-45. Based on these values, biometry calculations were performed, and intraocular lens selection was made. The deviations from the target refraction values and refractive indices were compared. Results: No istatistically significant difference was found between the actual refractive error and the expected refractive error among the three measurement methods (p>0.05). However, in the Bland-Altman analysis, while no statistical significance was noted, the repeatability coefficients were as follows: 4.441 for autorefractometry, 4.528 for topographic measurement, and 9.479 for EKR measurement. These results indicate that the keratometric measurements obtained from autorefractometry are more consistent. Similar findings were observed when evaluating absolute differences. Conclusion: In patients who underwent PKP/DALK surgery, the keratometry values obtained from autorefractometry and topographic measurements provided more consistent results for intraocular lens measurements before cataract surgery, while the use of EKR values, despite no statistical differences, was found to be less suitable in terms of consistency.