Konya ili süs bitkileri pazarlama stratejilerinin incelenmesi
Investigation of ornamental plants marketing strategies in Konya province
- Tez No: 908850
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hedef Pazar, Pazarlama Stratejileri, Rekabet, Süs Bitkileri, Competition, Marketing Strategies, Ornamental Plants, Target Market
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İşletmeler, stratejiler geliştirerek ve müşteri değeri yaratarak pazarda rekabet edebilir konuma ulaşmaktadırlar. Pazarlamanın müşteri değeri yaratmada önemli rolleri bulunmaktadır. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına sürekli olarak cevap verebilmek müşterinin firmaya olan bağlılığını artıracak ve firmanın sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı Konya ilinde faaliyet gösteren firmalardan alınacak cevaplar sonucunda firmaların pazarlama stratejilerini, sektörün eksik yönlerini ve sektörün il bazında gelişmesine katkı sağlayacak tüm parametreleri bir arada değerlendirmektir. Bu kapsamda Konya ilinde üretim ve satış yapan firmaların pazarlama stratejileri incelenmiş, sektörün geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuş ve sektörün eksik yönleri değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılmış anket sonuçları için tam sayım yöntemine göre ana kitleyi temsil eden 32 firma ile yüz yüze anket yapılmıştır. Rekabet gücünün değerlendirilmesinde Porter'ın Elmas Modeli uygulanmıştır. Sektörde standartlaşmanın olmaması, örgütlenme sorunu, bilgi ve teknoloji kullanım eksikliği sektörün rekabet kabiliyetini düşürmektedir. Bu nedenle firmaların mevcut sorunlarını çözmesi ve pazarlama stratejilerini geliştirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Businesses reach a competitive position in the market by developing strategies and creating customer value. Marketing has important roles in creating customer value. Being able to continuously respond to the demands and needs of customers will increase the loyalty of the customer to the company and will make significant contributions to the sustainability of the company. The aim of this study is to evaluate the marketing strategies of the companies, the deficiencies of the sector and all the parameters that will contribute to the development of the sector on a provincial basis as a result of the answers to be received from the companies operating in Konya province. In this context, the marketing strategies of the enterprises engaged in production and sales in Konya province were examined, suggestions for the development of the sector were presented and the deficiencies of the sector were evaluated. For the survey results used in the study, a face-to-face survey was conducted with 32 companies representing the main mass according to the full census method. Porter's Diamond Model was applied in the evaluation of competitiveness. Lack of standardisation in the sector, organisation problems, lack of information and technology use reduce the competitiveness of the sector. For this reason, enterprises need to solve the existing problems and develop their marketing strategies.