Minnettarlık yönelimli manevi grup rehberlik programının etkililiğinin incelenmesi.
Examining the effectiveness of a gratitude-oriented spiritual group guidance program.
- Tez No: 908854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINAR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Grup Rehberliği, Manevi Rehberlik, Minnettarlık Müdahalesi, Yarı Deneysel Tasarım, Gratitude Intervention, Group Guidance, Quasi-Experimental Design, Spiritual Counseling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmanın temel amacı, Minnettarlık Yönelimli Manevi Grup Rehberliği Programı'nın (MYMGRP) minnettarlık dışa vurum, manevi iyi oluş, içsel spiritüellik, anlam duygusu ve huzur üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma örneklemini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Samsun ilinde yükseköğretim kredi yurtlar kurumunda bulunan öğrenciler üzerinden oluşturulmak istense de 6 Şubat asrın felaketi sonucunda araştırma evreni Ordu, Kocaeli ve Amasya üniversitesinde öğrenim gören öğrencileri de kapsamaktadır. Yarı deneysel bir tasarım olan ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılarak yapılan çalışmada, MYMGRP uygulanan deney grubu ile müdahale almayan kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Deney grubu, yaşları 18 ile 30 arasında değişen (X̅ = 21.55 ± 2.16) 44 üniversite öğrencisinden (5 erkek, 39 kadın) oluşmaktadır. Bulgular, gruplar arasında son testte minnettarlık ifadesi puanlarında belirgin farklar olduğunu göstermiş ve bu da müdahalenin potansiyel etkisini ortaya koymuştur. Deney grubu içinde yapılan grup içi analizler, minnettarlık ifadesi ve içsel spiritüellik düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca deney grubu manevi iyi oluşun çeşitli boyutlarında, huzurla ilgili deneyimler ve anlam algısı dahil olmak üzere gelişmeler göstermiştir. Genel olarak MYMGRP'nin minnettarlık dışa vurum, içsel spiritüellik ve manevi iyi oluş çeşitli boyutlarını etkileme potansiyelini göstermekte ve kişisel gelişimdeki çok yönlü etkisi ve rolü hakkında içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to investigate the effects of the Gratitude-Based Spiritual Group Guidance Program (GSGGP) on gratitude expression, internal spirituality, sense of meaning, and tranquility. Although the research sample was initially intended to be comprised of students residing in the higher education dormitories of Samsun province during the academic year 2022-2023, due to the disaster of February 6th, the research scope also includes students enrolled in universities in Ordu, Kocaeli, and Amasya. Using a quasi-experimental design employing pre-test-post-test control group, the study compares the experimental group receiving the GSGGP intervention with a control group receiving no intervention. The experimental group consists of 44 university students aged between 18 and 30 (X̅ = 21.55 ± 2.16), including 5 males and 39 females. Findings indicate significant differences in gratitude expression scores between groups at post-test, highlighting the potential impact of the intervention. Within the experimental group, intragroup analysis reveals statistically significant increases in gratitude expression and internal spiritual experiences. Furthermore, the experimental group demonstrates improvements in various dimensions of spiritual well-being, including experiences related to peace and sense of meaning. Overall, the GSGGP demonstrates potential to affect gratitude expression, internal spirituality, and spiritual well-being, providing insights into its multifaceted impact and role in personal development.