CDS primleri ve VIX korku endeksinin ekonomik büyüme üzerine etkisi
The effect of CDS premiums and VIX fear index on economic growth
- Tez No: 908853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Huber-Eicker-White Tahmincisi, Kredi Temerrüt Swapları (CDS), OECD Ülkeleri, Panel Veri Analizi, VIX Korku Endeksi, Credit Default Swaps (CDS), Huber-Eicker-White Estimator, OECD Countries, Panel Data Analysis, VIX Fear Index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kredi Temerrüt Swapları (CDS) primleri, finansal piyasalarda önemli bir rol oynayan ve risk algısını yansıtan hayati bir göstergedir. CDS primlerinin artması, genellikle finansal piyasalardaki risk algısının ve kredi riskinin yükseldiğini göstermektedir. Özellikle, borç sorunları yaşayan veya risk taşıyan ülkelerdeki CDS primlerindeki artışlar, küresel piyasalarda güvenli varlıklara olan talebin artmasına ve risk algısının yükselmesine neden olmaktadır. Finansal piyasalarda varlık fiyatlarının belirsizlik derecesini ölçen volatilite, ekonomik, siyasi ve jeopolitik faktörlerin etkisiyle ani değişimleri ifade eder. Yüksek volatilite genellikle yüksek riskle ilişkilendirilir. VIX Endeksi, S&P 500 endeksine dayalı olarak oluşturulan ve 30 günlük tahmini volatiliteyi temsil eden bir endekstir. VIX, yatırımcıların güvenlik yatırımına yönelik korkularını ve piyasadaki belirsizlik seviyesini yansıtır. Bu çalışmada, OECD ülkelerinin 2018-2021 dönemindeki GSYİH büyüme oranları üzerinde VIX korku endeksi ve CDS primlerinin etkisi incelenmiştir. Model, bir panel veri modeli olup GSYİH büyüme oranını açıklamak için Vix, Cds, San ve Tek değişkenlerini kullanmaktadır. Analizde 38 OECD ülkesinden 24'ü bulunmaktadır. Modelin uygunluğunu test etmek için istatistiksel yöntemler kullanılmış ve zaman etkileri tespit edilmiştir. Model tahminleri, San değişkeninin önemli bir etkiye sahip olduğunu, VIX'in negatif bir etkiye sahip olduğunu ve CDS'in etkisinin istatistiksel olarak anlamsız olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, ekonomik karar alıcılar ve yatırımcılar için önemli bir model sunmaktadır, çünkü VIX gibi korku endekslerinin ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Credit Default Swap (CDS) premiums are vital indicators that plays an essential role in financial markets and reflects risk perception. Increasing CDS premiums generally indicate increased risk perception in financial markets and credit risk. In particular, increases in CDS premiums in countries with debt problem or are at risk cause an increase in the demand for safe assets in global markets and an increase in risk perception. Volatility, which measures the degree of uncertainty of asset prices in financial markets, refers to sudden changes under the influence of economic, political, and geopolitical factors. High volatility is generally associated with high risk. The VIX Index, based on the S&P 500 index, represents a 30-day forecast of volatility. VIX reflects investors' fears regarding security investments and the level of uncertainty in the market. In this study, the effects of the VIX fear index and CDS premiums on the GDP growth rates of OECD countries in the 2018-2021 period has been examined. The model is a panel data model and uses VIX, CDS, SAN and TEK veriables to explain the GDP growth rate. There have been 24 out of 30 countries in the analysis. Statistical methods have been used to test the suitability of the model and time effects were detected. Model estimates have been shown that the San variable has a significant effect of CDS is statistically insignificant. This study provides an important model for economic decisionmakers and investors because it shows that fear indices such as VIX significantly impact economic growth.
Benzer Tezler
- CDS primleri ile tahvil gösterge faiz oranları ve finansal endeksler ilişkisi: Türkiye örneği
Relationship of CDS premiums with indicator interest rates and financial indices: Case study of Turkey
HALİL TANYILDIZI
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
İşletmeErzincan Binali Yıldırım Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE YÜKSEL YİĞİTER
- Vıx endeksi ve cds primlerinin bist-30 ve kat-30 endekslerine etkisinin incelenmesi
The effect of vix index and cds premiums on bist-30 and kat-30 indices
JAVIDAN BAYRAMLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
MaliyeAfyon Kocatepe ÜniversitesiUluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
PROF. DR. VEYSEL KULA
- Turkish lira volatility amid COVID-19 pandemic crisis
Türkiye'de COVID-19 pandemi krizinde döviz kuru volatilitesi
ÖMER FARUK ALTUN
- Ülke riskinin göstergesi olarak kredi temerrüt swaplarını etkileyen faktörler: Asimetrik nedensellik yöntemi
Factors affecting credit default swaps as indicators of sovereign risk: Asymmetric casuality method
ESRA AKSOYLU
- Kredi temerrüt swaplarının iktisadi ve finansal değişkenler ile ilişkisinin Türkiye ekonomisi için ampirik analizi
Başlık çevirisi yok
FİLİZ YAĞCI
Doktora
Türkçe
2022
BankacılıkBaşkent ÜniversitesiBankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ONUR SUNAL