Transmission of good news as an impression management tactic
Müjdeli haber aktarımının izlenim yöntemi taktiği olarak incelenmesi
- Tez No: 147819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: LAL etkisi, kötü haberler, güzel haberler, izlenim yönetimi, kendim ortaya koyma, kendini sevdirme vıı, MUM effect, bad news, good news, impression management, self - presentation, ingratiation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnsanlar kötü haberleri iletmek istememektedirler ve literatürde bu olguya LAL etkisi adı verilmiştir. Bu etkinin sebeplerinden biri olarak, insanların kötü haberlerle kendilerini ilişkilendirmek ve karşı tarafta kötü izlenimler oluşturmak istememeleri gösterilmiştir. Fakat, insanların güzel (müjdeli) haberleri aktarma arzusu ise araştırma larda çoğunlukla ihmal edilmiştir. Bu çalışmada, müjdeli haberlerin aktarımı, izlenim yönetimi perspektifinden ele alınmıştır. Katılımcıların alıcıya bağımlı olduğu durumda, bağımlı olmadıkları duruma göre, güzel haberleri daha fazla iletme eğilimi göster meleri, kötü haberleri ise daha az iletme eğilimi göstermeleri beklenmiştir. Hoş gözük me beklentisi, iyilik yapmış olmak, minnettarlık beklentisi ve nihai amaç, olası ara değişkenler olarak öne sürülmüştür. Kişilik değişkenleri olarak, öz saygı, kendim ayar lama, Narsisizm ve Makyavellinizm ölçülmüştür. Üniversite öğrencilerinin katıldığı senaryo çalışmasında, haberin valansı (iyi / kötü) ve haber alıcısına bağımlılık (yüksek / düşük) bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Bağımlı değişken olarak, haberi aktarma eğilimi kullanılmıştır. Yüksek bağımlı gruptaki denekler, düşük bağımlı gruptaki deneklere göre, güzel haberleri daha fazla aktarma eğilimi göstermiştir. Kötü haberleri ise, yüksek bağımlı gruptaki videnekler, düşük bağımlı gruptaki deneklere göre, daha az aktarma eğilimi göstermiştir. Hoş gözükme beklentisi belirgin ara değişken olarak bulunmuştur. Denekler güzel haberleri iletirlerse karşı tarafın kendilerini daha sevimli bulacağını düşünmüş ve bunun sonucu olarak haberleri iletmek istemişlerdir. Kişilik değişkenlerinden sadece makyavellinizm belirgin bir etki göstermiştir. Bu etki sadece yüksek bağımlı grupta gözlenmiştir. Yüksek makyavellinizm puanına sahip katılımcılar, düşük makyavelli nizm puanına sahip katılımcılara oranla, güzel haberleri daha fazla iletme eğilimi göstermişlerdir. Sonuçlar ilgili literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
People are reluctant to transmit bad news, which is named as the MUM effect in the literature. One explanation of this effect suggests that people do not want to construct negative impressions by being associated with bad news. On the other hand, people are also willing to transmit good news which is largely ignored in the literature. In this study, transmission of good news is examined from an impression management perspective. It was suggested that people would be more likely to transmit good news and less likely to transmit bad news when they were dependent on the recipient of the news than when they were not. Four variables, likeability, perceived favor doing, expectations of gratitude and ulterior motives were hypothesized as potential mediators. Also, self - esteem, self - monitoring, Narcissism and Machiavellianism were assessed as personality variables. University students (N = 306) participated in a scenario study, with the valence of the news (good / bad) and outcome dependence on the recipient (high / low) as independent variables. The main dependent variable was transmission likelihood of the news. Results showed that, high dependence participants were more likely to transmit good news than low dependence participants. In contrast, high dependence participants were less likely to transmit bad news than low dependence participants. Moreover, likeability was found to be a partial mediator of the relationship. Participants tend to think that they would be perceived as more likeable if they transmit good news and ivlikeability was found to be a partial mediator of the relationship. Participants tend to think that they would be perceived as more likeable if they transmit good news and thus they were more likely to communicate the good news. From the personality variables only Machiavellianism had a significant effect. High Machs were more likely to transmit good news in high dependence condition than did low Machs. The results of the study were discussed in the relevant literature.