KOBİ'lerde çevik strateji tasarımı: Ampirik bir araştırma
Agile strategy design in SMEs: An empirical research
  1. Tez No: 908972
  2. Yazar: UĞUR BAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASIMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviklik, Stratejik yönelim, Adaptasyon, KOBİ stratejik yönetim, Karşılaştırmalı analiz, Agility, Strategic orientation, Adaptation, SME strategic management, Comparative analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada, ülke ekonomisinin temel ve asıl gücünü oluşturan KOBİ'lerin varlıkları ve ekonomiye verdikleri katkıları devam ettirebilmeleri için nasıl davranmaları, çevrede ortaya çıkan değişimlere nasıl cevap vermeleri gerektiği işletme stratejileri çerçevesinde incelenerek KOBİ'lerin çeviklikleri bağlamında stratejik koşullara uyum yetenekleri tartışılmıştır. Bu araştırmada örgütlerde stratejinin yöneticilerin düşünsel çerçevesinden çıkıp çeviklik ile nasıl etkileştikleri cevabı aranan soru olmuştur. Bu sorunun cevabı uygun çevre, yapı, etkileşim ve rekabet ortamında örgütlenmenin nasıl olması gerektiği sorusuna ve en etkin yöntemin geliştirilmesi çalışmalarına ışık tutacak niteliktedir. Çalışmada tanımlanan bu bağlam içinde karşılaştırmalı yöntem kullanılmıştır. Araştırma tasarımı çeviklik konusunda Ganguly, Nilchiani ve Farr (2009) temel metrikleri kullanılmıştır. Bu amaçla araştırma üç aşamalı olarak tasarlanmıştır. Birinci aşamada (habitusun belirlenmesi) örgütlerin çeviklik değerleri belirlenmiştir. İkinci aşamada örgütlerin stratejik yönetim açısından kurumsal yapıları Varoğlu ve Ercil (2020) değerlendirilmiştir. Üçüncü aşamada ise stratejik kurumsal yapılanma ile çeviklik arasındaki ilişki anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre KOBİ'lerde üç bağımsız değişken (Sürdürülebilirlik stratejisi olarak ISO 12207/ISO 27001 yaklaşımının kullanımı, Satın alma/sözleşme modelini tanımlama ve Stratejik kurumsal yapı kavramının oluşturulması ve pilot programın belirlenmesi) yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilir, güvenilir ve operasyonel özelliklere sahip beklenen sonucu içermektedir. Ayrıca çalışma sonuçları ISO 12207/ISO 27001 gibi kurumsal yaklaşımların sürdürülebilirlik stratejisi olarak kullanılmasının ve satın alma veya sözleşme modeli fonksiyonlarının tanımlanmasının, beklenen sonucu üreten gerçek nedenler olduğunu göstermektedir. Bu iki fonksiyonun gözlemlenen süreçlerde olası neden kümesi olarak kullanılmasının, Mill'in Anlaşma Yöntemi'ne (Ragin, 1987) uygun olarak fonksiyonların gerçek nedenlerinin bir göstergesidir. Sonuç olarak çeviklik ve stratejik kurumsal yapı paradigmaların her ikisi de gerçek dünyadaki karmaşıklıkları ortadan kaldıran herhangi bir genel varsayım olmadan endüktif bir çalışma yürütmek için yeni bir yaklaşım sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, how SMEs, which constitute the basic and main power of the country's economy, should behave in order to maintain their existence and their contribution to the economy, how they should respond to the changes in the environment, are examined within the framework of business strategies and the ability of SMEs to adapt to strategic conditions in the context of their agility is discussed. In this research, the question of how strategy inorganizations moves out of the intellectual framework of managers and interacts with agility has been the question sought to be answered. The answer to this question will shed light on the question of how the organization should be in the appropriate environment, structure, interaction and competition environment and the development of the most effective method. In this context, the comparative method was used in the study. The research design utilized Ganguly, Nilchiani and Farr (2009) basic metrics on agility. For this purpose, the research was designed in three phases. In the first stage (determining the habitus), the agility values of the organizations were determined. In the second stage, Varoğlu and Ercil (2020) evaluated the organizational structures of organizations in terms of strategic management. In the third stage, the relationship between strategic organizational structuring and agility was tried to be understood. According to the findings of the study, the three independent variables (Use of ISO 12207/ISO 27001 approach as sustainability strategy, Defining the purchasing/contracting model and Establishing the concept of strategic corporate structure and determining the pilot program) in SMEs include the expected outcome with sustainable, reliable and operational characteristics throughout the life cycle. Moreover, the results of the study show that the use of organizational approaches such as ISO 12207/ISO 27001 as a sustainability strategy and the definition of procurement or contracting model functions are the real causes that produce the expected result. The use of these two functions as a set of probable causes in the observed processes is in line with Mill's Agreement Method (Ragin,1987) is an indication of the real causes of the functions as appropriate. As a result, both agility and strategic organizational structure paradigms have provided a new approach to conduct an inductive study without any general assumptions that eliminate real-world complexities.