Kabızlık şikayeti olan kadınlarda pelvik taban kaslarına uygulanan manuel terapinin ve pelvik taban egzersizlerinin etkisinin incelenmesi
Examining the effect of manual therapy and pelvic floor exercises applied to the pelvic floor muscles in women suffering from constipation
  1. Tez No: 908989
  2. Yazar: CİHAN İŞLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİS DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Konstipasyon, Pelvik Taban, Egzersiz, Osteopati, Masaj, Constipation, Pelvic Floor, Exercise, Osteopathy, Massage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kabızlık yenidoğandan yaşlılığa kadar herhangi bir yaş grubunda görülebilmekte ve genel olarak kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Tez çalışmasındaki amacımız kabızlık problemi olan kadınlarda pelvik taban egzersizlerinin ve pelvik taban kaslarına uygulanan manuel terapinin kabızlık üzerine etkilerini incelemektir. Kabızlık şikayeti olan 18-55 yaş arası 44 kadın Bristol Gaita Skalası ve Roma IV kriterleri baz alınarak dahil edildi. Katılımcılar, Pelvik Taban Egzersizleri (PTE) grubu ve Pelvik Taban Egzersizleri + Manuel Terapi Teknikleri (PTE+MTT) grubu olarak iki gruba randomize atandılar. Pelvik Taban Egzersiz Eğitimi her iki grup katılımcılarına haftada en az 5 gün ve 6 hafta boyunca uygulandı. PTE+MTT grubu katılımcılarına ayrıca ilk 2 hafta boyunca haftada 2 gün, 3. haftadan itibaren haftada 1 gün Osteopatik Manuel Terapi uygulandı. Eğitime başlamadan önce ve 6 haftalık eğitimden sonra katılımcılar Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği (KCÖ) ve Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği (KYKÖ) uygulanarak değerlendirildi ve sonuçlar kaydedildi. PTE grubu ve PTE+MTT grubunda KCÖ skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. PTE ve PTE+MTT grubunda Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği skorlarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Bu sonuçlar PTE ve PTE+MTT nin kabızlığa bağlı yaşam kalitesinde belirgin bir iyileşme sağladığını göstermektedir. Kabızlığa bağlı yaşam kalitesini iyileştirmek için PTE ve PTE+MTT programları ayrı ayrı ve birlikte uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Constipation can be seen in any age group from newborn to old age and is generally more common in women than in men. Our aim in this thesis is to investigate the effects of pelvic floor exercises and manual therapy applied to the pelvic floor muscles on constipation in women with constipation problems. Forty-four women aged 18-55 years with complaints of constipation were included based on the Bristol Stool Scale and Rome IV criteria. Participants were randomly assigned to two groups: the Pelvic Floor Exercises (PFE) group and the Pelvic Floor Exercises + Manual Therapy Techniques (PFE+MTT) group. Pelvic Floor Exercise Training was applied to both groups of participants at least five days a week and for six weeks. Participants in the PTE+MTT group also received Osteopathic Manual Therapy two days a week for the first two weeks and one day a week starting from the third week. Before starting the training and after 6 weeks of training, participants were evaluated using the Constipation Severity Scale (CSS) and Constipation Quality of Life Scale (QLS) and the results were recorded. A statistically significant difference was found in the Constipation Quality of Life Scale scores in the PTE and PTE+MTT groups. These results show that PTE and PTE+MTT provide a significant improvement in constipation-related quality of life. PTE and PTE+MTT programs can be applied separately and together to improve constipation-related quality of life.