Algılanan romantik ilişki kalitesinin yordanması: kıskançlık, romantik yakınlık ile obsesyon ve kompulsiyonların rolü
Prediction of perceived romantic relationship quality: the role of jealousy, romantic intimacy and obsessions and compulsions
- Tez No: 909069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM EVİN AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kıskançlık, yakınlık, obsesyon ve kompulsiyon, ilişki kalitesi, Romantic intimacy, romantic relationship quality, romantic jelaousy, romantic relationship obsession and compulsions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı bireylerin romantik ilişkilerindeki algıladıkları ilişki kalitelerini romantik kıskançlık, romantik yakınlık ve romantik ilişki obsesyon ve kompulsiyonlarının ne derece yordadığının incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu 492 kişiden (367'si kadın, 125'i erkek) oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”,''Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği“, ”Duygusal Kıskançlık Ölçeği“, ”Romantik Yakınlık Ölçeği“ ile ”Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizi korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve adımsal regresyon analiz yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Tüm veriler 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre algılanan romantik ilişki kalitesi ile romantik kıskançlık, romantik yakınlık ve romantik ilişki obsesyon ve kompulsiyonları arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Algılanan romantik ilişki kalitesi ile; romantik kıskançlık arasında pozitif yönde ve anlamlı, romantik yakınlık ile arasında pozitif yönde ve anlamlı, romantik ilişkide obsesyon ve kompulsiyonlar ile arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu araştırmada algılanan romantik ilişki kalitesini en çok yordayan değişkenin romantik yakınlık olduğu, ikinci yordayan değişkenin ilişkide obsesyon ve kompulsiyonlar olduğu ve en az yordayan değişkenin de romantik kıskançlık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiğinde ise romantik yakınlık ile romantik obsesyon ve kompulsiyonlar arasında negatif, romantik kıskançlık ve romantik obsesyon ve kompulsiyonlar arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Romantik kıskançlık ve romantik yakınlık arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
.The purpose of this study is to examine to what extent romantic jealousy, romantic closeness, and romantic relationship obsessions and compulsions predict individuals' perceived relationship quality in their romantic relationships. The study group of the research consists of 492 people (367 women, 125 men).“Personal Information Form”,“Perceived Romantic Relationship Quality Scale”,“Emotional Jealousy Scale”,“Romantic Intimacy Scale”and“Romantic Relationship Obsessions and Compulsions Scale”prepared by the researcher were used as data collection tools. Data analysis was done using correlation analysis, multiple regression analysis and stepwise regression analysis methods. All data were tested at the 0.05 significance level. According to the results of the study, there were significant relationships between perceived romantic relationship quality and romantic jealousy, romantic closeness, and romantic relationship obsessions and compulsions. Perceived romantic relationship quality; There is a positive and significant relationship between romantic jealousy, a positive and significant relationship with romantic closeness, and a negative significant relationship with obsessions and compulsions in a romantic relationship. In this study, it was concluded that the variable that most predicts perceived romantic relationship quality is romantic closeness, the second variable that predicts is obsessions and compulsions in the relationship, and the variable that least predicts is romantic jealousy.When the relationships between the independent variables were examined, a negative relationship was found between romantic closeness and romantic obsessions and compulsions, and a positive relationship was found between romantic jealousy and romantic obsessions and compulsions. It was observed that there was no significant relationship between romantic jealousy and romantic closeness.