Türkiye'deki hekimlerin beyin göçünü etkileyen mesleki faktörlere ilişkin nitel bir araştırma
A qualitative study on the professional factors affecting the brain drain of physicians in turki̇ye
  1. Tez No: 909132
  2. Yazar: FURKAN BAKİ ZARALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL SELENAY ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Göçü, Türk Hekimler, Mesleki Beklentiler, Uyum Süreci, Çalışma Deneyimi, Brain Drain, Turkish Physicians, Professional Expectations, Adaptation Process, Work Experience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'den diğer ülkelere daha iyi koşullara ulaşmak amacıyla göç eden ve mesleklerini göç ettikleri ülkelerde sürdüren hekimlerin deneyimleri ile bu sürecin meslek hayatlarına, kişisel yaşamlarına ve beklentilerine etkilerini anlamaktır. Bu doğrultuda, Türkiye'de mesleklerini sürdürdükten sonra yurt dışına göç eden Türk hekimlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; beyin göçü olgusu, Türkiye'deki beyin göçünün tarihsel süreci ve hekimler özelindeki beyin göçünün temelleri incelenmiştir. Beyin göçünün 1960'tan günümüze kadar olan tarihsel süreci ele alınmış; günümüzdeki iki farklı bakış açısı tartışılarak bu olgunun çok boyutlu yapısı vurgulanmıştır. Beyin göçünün güncel oranları değerlendirilmiş ve farklı sosyoekonomik seviyelerdeki ülkelerin göç politikaları örneklerle açıklanmıştır. Buna ek olarak, beyin göçüne sektörel bir bakış açısı getirilmiş ve hekimlerin beyin göçünün diğer meslek gruplarından farklı şekilde ele alındığı vurgulanmıştır. Hekimlerin beyin göçü nedenleri ve sonuçları incelenmiş, bu bağlamda ülkelerin yerel dinamiklerinin etkili olduğu görülmüştür. Akabinde, Türkiye'deki hekimlerin beyin göçü sürecinin gelişimi incelenmiş ve Türkiye'deki durumun daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. İkinci bölümde; çalışmanın metodolojisi, modeli, çalışma grubu, veri toplama ve analiz yöntemleri ile geçerlilik ve güvenilirlik konuları ele alınmıştır. Bu çalışmada araştırma yöntemi olarak nitel araştırma metodolojisi tercih edilmiş ve veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Türkiye'den göç etmiş 11 hekim oluşturmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, görüşmeler sonucunda ortaya çıkan tema ve kategoriler sunulmuştur. Araştırmada, hekimlerin mesleğe başlarken aile ve sosyal çevrenin etkisiyle oluşan beklentileri, mesleki motivasyonları ve Türkiye'deki çalışma koşullarının bu beklentilere yanıt verip vermediği değerlendirilmiştir. Olumsuz çalışma koşulları, hiyerarşi ilişkileri, yönetim baskısı ve hekim-hasta iletişimi gibi faktörlerin hekimlerin mesleki tatminsizliği üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Ayrıca, Türk hekimlerinin göç ettikleri ülkelerdeki mesleki beklentileri ve adaptasyon süreçleri incelenmiş; bu süreçte iyileştirilmiş mesleki ortam, maddi destek, yönetim ve iletişim, gelişim ve eğitim gibi motivasyonların rolü ele alınmıştır. Göç sonrası, Türk hekimlerin bu ülkelerde karşılaştıkları çalışma koşulları, hukuki durumlar, mesleki ilişkiler ve kültürel uyum konuları incelenmiştir. Son olarak; hekimlerin göç ettikten sonra Türkiye'deki meslektaşlarıyla ilişkileri, mesleği iyileştirme stratejileri ve göç kararının arkasındaki kişisel faktörler değerlendirilmiştir. Son bölümde ise çalışmanın sonuç ve öneriler kısmı yer almaktadır. Elde edilen bulgular sonucunda hekimlerin Türkiye'deki çalışma koşulları ve beklentileri, göç etme nedenleri ve göç sonrası yaşadıkları deneyimler literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Akabinde, Türkiye'deki sağlık sektörünün iyileştirilmesine ve gelecekte yapılacak araştırmaların geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the experiences of physicians who migrated from Turkiye to other countries in order to reach better conditions and to understand the effects of this process on their professional lives, personal lives and expectations. To this end, semi-structured interviews were conducted with Turkish physicians who migrated abroad after continuing their profession in Turkiye. The research consists of three parts. In the first part, the phenomenon of brain drain, the historical process of brain drain in Turkiye and the basics of brain drain in the case of physicians are analysed. The historical process of brain drain from 1960 to the present day was discussed and the multidimensional structure of this phenomenon was emphasised by discussing two different perspectives. The current rates of brain drain are evaluated and the migration policies of countries at different socioeconomic levels are explained with examples. In addition, a sectoral perspective on brain drain was introduced and it was emphasised that the brain drain of physicians is handled differently from other professional groups. The causes and consequences of brain drain of physicians are analysed, and it is seen that the local dynamics of countries are effective in this context. Subsequently, the development of the brain drain process of physicians in Turkiye is analysed and it is concluded that the situation in Turkiye should be evaluated in a broader framework. In the second part, the methodology, model, study group, data collection and analysis methods, validity and reliability of the study are discussed. In this study, qualitative research methodology was preferred as the research method and semistructured interview form was used as the data collection technique. The study group consists of 11 physicians who migrated from Turkiye. In the third part of the study, the themes and categories that emerged as a result of the interviews are presented. In the study, the expectations of the physicians formed with the influence of family and social environment when they started their profession, v their professional motivation and whether the working conditions in Turkiye respond to these expectations were evaluated. The effects of factors such as unfavourable working conditions, hierarchy relations, management pressure and physician-patient communication on physicians' professional dissatisfaction were revealed. In addition, the professional expectations and adaptation processes of Turkish physicians in the countries of migration were analysed and the role of motivations such as improved professional environment, financial support, management and communication, development and education were discussed. After migration, working conditions, legal situations, professional relations and cultural adaptation issues encountered by Turkish physicians in these countries were analysed. Finally, the relationships of physicians with their colleagues in Turkiye after migration, strategies to improve the profession and personal factors behind the decision to migrate were evaluated. The last section includes the conclusion and recommendations of the study. As a result of the findings, the working conditions and expectations of physicians in Turkiye, their reasons for migration and their post-migration experiences are discussed within the framework of the literature. Subsequently, recommendations for the improvement of the health sector in Turkiye and for the development of future research are presented.