Tef ve guar karışım silajının fermantasyon kalitesi ile besleme özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of fermentation quality and nutritional characteristics of tef and guar mixture silage
  1. Tez No: 909224
  2. Yazar: ABDULLAH ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tef, Guar, Silaj, Fermantasyon, ADF, NDF, Tef, Guar, Silage, Fermentation, ADF, NDF
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Silajda fermantasyon ve besin kalitesini arttırmak için protein yönünden zengin baklagiller ile suda çözünür karbonhidrat bakımından zengin buğdaygillerin karışım silajı yapımı oldukça yaygındır. Çalışmanın amacı farklı oranlarda karıştırılan tef (T) ve guar fasülyesi (G) silajının fermentasyonu ve besinsel özellikler üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla tef ve guar bitkileri kuru madde oranları esas alınarak beş farklı oranda (100%T, 75%T+25%G, 50%T+50G, 25%T+75%G ve %100G) karıştırılmıştır. Yapılan silajlar 60 gün sonra açılmıştır. pH ölçümü yapılmıştır ve örnekler 70 °C'de kurutularak kuru madde oranı belirlenmiştir. Kuru örnekte ham protein, ham yağ, ham kül, ADF, NDF ve Gaz-Metan analizleri yapılmıştır. Silajlardan alınacak silaj suyu örnekleri ile silaj organik asit (laktik, asetik, bütirik ve propiyonik asitler) içeriği belirlenmiş ve fermentasyon özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre ADF ve NDF içeriklerine bakıldığı zaman en iyi sonuçları Tef (%100) silajından sırasıyla (29.85 ve 43.66) elde edilmiştir. Yağ içeriği en yüksek %2.74, kuru madde oranı en yüksek %27.18 ve kül değeri en yüksek %10.73 ile Guar (%100) uygulamasında bulunmuştur. (%75) Guar + (%25) Tef karışımında protein içeriği %17.34 ile en yüksek sonucu vermiştir. pH değeri en iyi olan sonuç Guar (%25)+ Tef (%75) karışım silajında 4.23 ile saptanmıştır. Laktik asitin en yüksek değeri %7.53 Tef (%100) silajında bulunmuştur. Asetik asit %1.67 ile Tef (%100) silajında, Bütirik asit %0 ile Guar (%25)+ Tef (%75) ve Tef (%100) silajında, propiyonik asit %0.36 ile Tef (%100) silajında belirlenmiştir. Tef oranının artmasıyla birlikte karışım silajda ETOH değeri azalmışken in vitro gaz, ME değeri, OMD değeri, Fleig puanı yükselmiştir. Araştırma sonunda elde edilen veriler ile hayvanlar için kaliteli alternatif silaj materyalleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mixed silage production using protein-rich legumes and water-soluble carbohydrate-rich cereals is widely practiced to enhance silage fermentation and nutritional quality. This study aimed to investigate the effects of teff (T) and guar bean (G) silage, mixed in varying proportions, on fermentation and nutritional characteristics. For this purpose, teff and guar plants were combined in five different ratios (100%T, 75%T+25%G, 50%T+50%G, 25%T+75%G, and 100%G) based on their dry matter content. The prepared silages were opened after 60 days. pH measurements were taken, and samples were dried at 70°C to determine dry matter content. Dried samples were analyzed for crude protein, crude fat, crude ash, ADF, NDF, and gas-methane production. Silage juice samples were extracted to determine organic acid content (lactic, acetic, butyric, and propionic acids) and elucidate fermentation characteristics. Results indicated that the 100% Teff silage yielded the most favorable ADF and NDF contents (29.85% and 43.66%, respectively). The 100% Guar treatment exhibited the highest fat content (2.74%), dry matter ratio (27.18%), and ash value (10.73%). The 75% Guar + 25% Teff mixture produced the highest protein content at 17.34%. The optimal pH value of 4.23 was observed in the 25% Guar + 75% Teff mixed silage. The highest lactic acid concentration (7.53%) was found in the 100% Teff silage. Acetic acid content peaked at 1.67% in the 100% Teff silage, while butyric acid was absent (0%) in both the 25% Guar + 75% Teff and 100% Teff silages. Propionic acid reached its maximum (0.36%) in the 100% Teff silage. As the proportion of teff increased in the mixed silage, ETOH values decreased, while in vitro gas production, ME values, OMD values, and Fleig scores increased. The data obtained from this research presents high-quality alternative silage materials for animal nutrition.