Farklı fosfor seviyelerinin yaz otu (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter)'nda tane verimi ve bazı verim özelliklerine etkisi üzerine bir ön araştırma
A preliminary study on the effect of different phosphorus levels on the grain yield and some yield characteristics of teff (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter)
  1. Tez No: 488256
  2. Yazar: ASLI SILA GÜRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eragrostis tef, yaz otu, fosfor seviyesi ve tane verimi, Eragrostis tef, teff grass, phosphorus level and grain yields
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, farklı fosfor seviyelerinin yaz otu (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) (Dessie çeşidi) bitkisinde tane verimi ve bazı verim özellikleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, 2017 yılının yaz yetişme döneminde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, İzmir/Türkiye'de dış ortam koşullarında saksı denemesi olarak gerçekleştirilmiştir. Denemede beş farklı fosfor (0, 5, 10, 15, 20 kg P da-1) seviyesi içeren toprağa yaz otu fideleri dikilmiştir. Sonuçlar, fosfor uygulamaların incelenen tüm özellikler üzerinde önemli etkilerinin olduğunu göstermiştir. Yüksek fosfor dozu uygulamaları, kontrol uygulamasına göre tane verimini yükseltmiştir. Bu sonuçlar, dekara 10 kg fosfor uygulamasının, Akdeniz ekolojik koşullarındaki İzmir'de, yaz otunun tane verimini yükselten en iyi gübre seviyesi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of phosphorus levels on the grain yield and some yield parameters of teff grass (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) (Dessie cv.). The experiment was carried out at Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Izmir/Turkey, during the summer growth seasons of 2017 as a pot experiment grown under outdoor. In the experiment, teff grass seedlings were planted with different fertilization levels of phosphorus (0, 50, 100, 150, 200 kg P ha-1). Results indicated that the effects of phosphorus treatments were significant on all characteristics tested in the experiment. Application of the higher rates of P treatments increased the grain yields compared to the control treatment. Based on these results, 100 kg P ha-1 was proved the best fertilizer levels for teff grass grain yield under Mediterranean ecological conditions of Izmir.