Ergonomi standartlarına göre tasarlanan bir ofis sandalyesinin ımu sensör füzyon verileri ile oturma ergonomisinin incelenmesi
Investigation of seating ergonomics of an office chair designed according to ergonomics standards with imu sensor fusion data
- Tez No: 909234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Hareket yakalama teknolojisi, Movella (Xsens), Dinamik Antropometrik Veriler, Ergonomik Sandalye Tasarımı, Ofis mobilyaları, Scalefit raporları, Ergonomics, Motion Capture Technology, Movella (Xsens), Dynamic Anthropometric Data, Ergonomic Chair Design, Office Furniture, Scalefit Reports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Modern ofis ortamında, çalışanlar uzun süre hareketsiz kaldıklarından kas-iskelet sistemi problemleri, yorgunluk ve konsantrasyon eksikliği gibi sağlık sorunları yaşamaktadır. Ergonomi bilimi, iş ortamında insan vücudunun uyumunu ve verimliliğini inceleyerek, antropometrik veriler ışığında ergonomik tasarımlar sunar. Ancak, insan vücudu zamanla değişir ve farklı popülasyonlar arasında antropometrik farklılıklar gözlemlenir, bu da mevcut verilerin her zaman güncel ve uygun olmadığını gösterir. Bu tez çalışmasında, ofis mobilyaları ve sandalyeler için oturma ergonomisinin ayarlanabileceği sistemlerin geliştirilmesi amacıyla Xsens hareket yakalama teknolojisi kullanılarak dinamik antropometrik veriler toplanmıştır. Toplanan veriler, Scalefit raporları kullanılarak analiz edilmiş ve kullanıcıların ergonomik olarak sıkıntıya yol açabilecek oturma davranışları belirlenmiştir. Bu çalışma, ergonomik değerlendirme ve iyileştirme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla hareket yakalama teknolojisinin kullanımını incelemiştir. Literatür taramasında, ergonomik sandalyeler, akıllı sandalyeler ve ergonomik ofis mobilyaları konularında yapılan önceki çalışmalar incelenmiş ve elde edilen bulgular, mevcut çalışma ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the modern office environment, employees experience health problems such as musculoskeletal system problems, fatigue and lack of concentration due to prolonged immobility. The science of ergonomics examines the harmony and efficiency of the human body in the work environment and offers ergonomic designs in the light of anthropometric data. However, the human body changes over time and anthropometric differences are observed between different populations, indicating that the available data is not always up-to-date and appropriate. In this thesis, dynamic anthropometric data were collected using Xsens motion capture technology to develop systems for adjusting seating ergonomics for office furniture and chairs. The collected data were analyzed using scalefit reports and users' sitting behaviors that may cause ergonomic problems were identified. This study examined the use of motion capture technology to contribute to ergonomic assessment and improvement processes. In the literature review, previous studies on ergonomic chairs, smart chairs and ergonomic office furniture were examined and the findings were compared and evaluated with the current study.