İnsan haklarının yerelleşmesi ve kentsel politikalar bağlamında insan hakları kenti
Localisation of human rights and human rights city in the context of urban policies
  1. Tez No: 909335
  2. Yazar: ESER CANALİOĞLU ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL MENGİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, kentsel mekân, kentsel politikalar, kent yönetimleri, insan hakları kenti, Human rights, urban space, urban policies, city governments, human rights city
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Kamu yönetimi sistemi içinde kent yönetimleri kentte yaşayanlara en yakın yönetim birimidir. Kent yönetimleri kenttaşların demokrasinin işleyişini anlamalarında önemli rol oynamaktadır. Kent yönetimlerinin bu kapsamda ve yerellik ilkesi gereği yerel politika geliştirirken ve uygularken evrensel insan hakları ilkelerini ve normlarını dikkate almaları beklenmektedir. İnsan haklarının yerelleşmesi ve kentli hakları çerçevesinde kentsel mekânda somutlaşmasıyla insan hakları kenti kavramının ortaya çıkmasında kent yönetimlerinin yerel düzeyde norm yaratıcı kapasitelerinin gelişmesi etkili olmaktadır. Bu tezde insan hakları kenti bağlamında yerel düzeyde insan haklarının geliştirilmesi ve uygulanması kapsamında insan haklarının kentsel mekâna ve kentsel politikalara yansıması ele alınıp incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
City governments within the public administration system are the closest administrative units to the city dwellers. City governments play an important role in ensuring the understanding of functioning of democracy. In line with this function and the principle of subsidiarity, city governments should consider universal human rights principles and norms in formulating and implementing local policies. In the framework of localisation of human rights and their reflection in urban space as urban rights, the emergence and development of the concept of the human rights cities are related to the norm creating role and capacities of city governments. In this thesis, within the scope of the reflection of human rights in urban space and urban policies, the promotion and implementation of human rights at local level in the context of human rights cities are elaborated.