Uzaktan çalışmanın görsel iletişim tasarımcıları üzerindeki etkisi ve yakın gelecekte sanal bir tasarım ofisine dönüşme olasılığı üzerine bir araştırma
The effect of remote work on visual communication designers and the possibility of transforming into a virtual design office in the near future
  1. Tez No: 909408
  2. Yazar: DUA'A MOHAMMAD ALİ JABER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: görsel iletişim tasarımı, tasarımcılar, uzaktan çalışma, sanal gerçeklik, yaratıcılık, üretkenlik, Metaverse, visual communication design, designers, working remotely, virtual reality, creativity, productivity, Metaverse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dijital çalışma modellerinin benimsenmesi tüm kuruluşlara yayılmaya başladığından beri, bilgi çağının iş gücü üzerinde çeşitli şekillerde önemli bir etkisi oldu. Uzaktan çalışma, sıcak bir konu haline geldi ve son yıllarda, özellikle 2020'de başlayan COVID-19 salgınının ardından önemli ölçüde arttı. Pandemi sürecinde ve sonrasında yaşanan bu uzaktan çalışma dönüşümünden en çok etkilenen sektörlerin başında görsel iletişim tasarımı geliyor. Uzaktan çalışmanın avantajlarına ve günümüzde sık sık buna dönüşmesine rağmen, birçok zorluk var. Bu araştırma, Türkiye'de ister bağımsız ister tasarım stüdyolarında, tamamen uzaktan veya hibrit bir çalışma modelinde uzaktan çalışan görsel iletişim tasarımcılarının karşılaştıkları faydaları ve zorlukları vurgulayacaktır. Ofis içi ve uzaktan çalışmayı harmanlayan esnek çalışma modelidir. Uzaktan çalışmanın faydalarını en üst düzeye çıkarmak, tasarım sürecinin tüm aşamalarındaki sorunlarıyla ilgilenmek ve daha yüksek düzeyde yaratıcılık, müşteri memnuniyeti ve üretkenlik elde edilmesini sağlamak için bu araştırmanın stratejiler bulmaya odaklanması zorunludur. optimal yaklaşıma ulaşmak için Sanal gerçeklik endüstrilerinin en hızlı büyüyen teknolojilerinden birinin etkilerinin yanı sıra kullanıcıların üç boyutlu bir sanal ortamda yaşayan avatarlar oluşturabilecekleri Metaverse fikrinin incelenmesi, kullanıcıların sanal tasarım kavramını test etmelerine olanak tanır. ofis. Bu araştırmanın amacına ulaşmak için nicel bir araştırma yöntemi uygulanacaktır; Türkiye'de uzaktan çalışan 106 görsel iletişim tasarımcısı ile online detaylı anket paylaşılacaktır. Bu anketin amacı, kullandıkları araçları, uzaktan çalışmanın yararlarını ve zorluklarını ve uzaktan çalışma için sanal gerçekliklerin kullanımına ilişkin düşüncelerini belirlemek için nicel veriler toplamaktır. Ayrıca daha nitel veri toplamak için 5 görsel iletişim tasarımcısı ile görüşmeler yapılmıştır. Bu nedenle, tüm yanıtlar ve görüşler, görüşleri hakkında daha zengin bir anlayış elde etmek için ayrı ayrı analiz edilir.
Özet (Çeviri)
The Information age has affected the workforce in several ways since the transition to digital working patterns started spreading across organizations, remote working has been a topic of interest and has developed significantly in the past years, especially after COVID-19 pandemic that started in 2020. The visual communication design is one of the most affected sectors by this remote work transformation during and also after the pandemic. Despite the advantages of remote work and the frequent turn to it at the present time, there are many challenges. This research will highlight the benefits and challenges that face visual communication designers in Turkey who are working remotely whether as freelancers or working within design studios, fully remotely or in a hybrid working model. It is flexible working model that mixes in-office and remote work. This research is essential to focus on discovering ways to reach the best approach to get the full benefit from the remote work and face its challenges during all stages of the design process and make sure to achieve a higher level of creativity, client satisfaction, and productivity. By studying the impact of one of the most expanding technologies of virtual realities and the concept of the Metaverse, where people can create avatars that exist in a three-dimensional virtual world to experiment the idea of virtual design office. To reach the purpose of this research a quantitative research method will be applied; an online detailed survey will be shared with 106 visual communication designers who are working remotely in Turkey. The objective of this survey are to be gathered quantitative data to determine the tools they are using, the benefits and challenges of working remotely, and their thoughts about the use of virtual realities for the remote work. Moreover, interviews are done with 5 visual communication designers to collect more qualitative data. Therefore, all answers and opinions are analyzed individually to gain a richer understanding of their opinions.