Duygusal zeka ve liderlik yeterlilik modeli çerçevesinde yönetici hemşirelerin değerlendirilmesi: Karma yöntem çalışması
Evaluation of executive nurses within the framework of emotional intelligence and leadership competence model: A mixed method study
- Tez No: 909455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN TÜRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yönetici hemşire, hemşire, duygusal zeka, karma desen, yeterlilik, liderlik, Nurse manager, nurse, emotional intelligence, mixed design, competence, leadership
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yönetici hemşirelerin duygusal zekaya ilişkin deneyimlerini ve yönetici hemşire liderliğinde duygusal zekanın önemini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada karma tasarım kullanıldı. Nitel boyutu, yönetici hemşireler ile bireysel derinlemesine görüşme tekniğiyle fenomenolojik desende“Yarı Yapılandırılmış Form”ile gerçekleştirildi. Nicel boyutunda ise hemşirelerin“Duygusal Zeka Değerlendirme Ölçeğini”doldurmaları istendi. Veriler, Ocak 2023 - Nisan 2023 tarihleri arasında Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan gönüllü birinci düzey yönetici hemşireler (n=20) ve hemşireler (n=207) ile toplandı. Araştırmanın niteliksel verileri, MAXQDA 2022 programında tümevarımsal ve tümdengelimsel analize dayalı, niceliksel verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. Bulgular: Nitel aşamada elde edilen bulgular;“duygusal zekanın tanımı”,“yönetici hemşirelerin duygusal zeka ve liderlik yeterlilikleri”,“duygusal zekayı kullanmanın katkıları”ve“duygusal zekanın geliştirilmesi”başlıkları altında dört ana tema belirlendi. Nicel aşamada hemşirelerin yönetici hemşirelerde algıladığı duygusal zeka puanının (147.34±22.12) normal olduğu bulundu. Sonuç: Bu araştırmada, yönetici hemşirelerin duygusal zeka ve liderlik yeterliliklerini kullanarak olumlu çalışma ortamını sağlamaya çalıştıkları tespit edildi. Yönetici hemşirelerin eğitim programlarının içeriklerinin oluşturulmasında, seçim kriterlerinin belirlenmesinde ve performans değerlendirmede bu yeterliliklerden faydalanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the experiences of nurse managers regarding emotional intelligence and the importance of emotional intelligence in nurse manager leadership. Method: Mixed design was used in the study. The qualitative dimension was carried out with the“Semi-Structured Form”in phenomenological design with individual in-depth interviews with executive nurses. In the quantitative dimension, nurses were asked to fill out the“Emotional Intelligence Assessment Scale”. The data were collected with volunteer first-level executive nurses (n=20) and nurses (n=207) working at Kütahya Evliya Çelebi Training and Research Hospital between January 2023 and April 2023. The qualitative data of the study were based on inductive and deductive analysis in the MAXQDA 2022 program, and number, percentage, mean, and standard deviation were used in the analysis of quantitative data. Findings: The findings obtained in the qualitative phase; four main themes were identified under the titles of“definition of emotional intelligence”,“emotional intelligence and leadership competencies of nurse managers”,“contributions of using emotional intelligence”and“development of emotional intelligence”. In the quantitative stage, it was found that the emotional intelligence score (147.34±22.12) perceived by the nurses in the nurse managers was normal. Conclusion: In this study, it was found that nurse managers tried to provide a positive working environment by using their emotional intelligence and leadership competencies. These competencies can be used in creating the content of training programs for nurse managers, determining selection criteria and performance evaluation.