İbn Cüzey'in el-Kavânînu'l-Fıkhiyye adlı eserinde ibadetler alanında Şâfiî'ye nisbet edilen görüşlerin tahkik ve değerlendirilmesi
The examination and evaluation of the views attributed to al-Shafii in the field of worship in Ibn Juzayy's work al-Qawanin al-Fiqhiyya
- Tez No: 909563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMEDDİN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şafii Mezhebi, Hilâf, İslam Hukuku, İbadet, Shafi'i School, Legal Controversy, Islamic Law, Worship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, İbn Cüzey'in telif ettiği ve hilafiyyat türünden sayılan el-Kavânîn'ül-fıkhiyye'nin ibadet bölümünde İmam Şâfiî'ye nispet edilen görüşlerin tahkik edilmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir Çalışmanın birinci bölümünde, öncelikle, İbn Cüzey'in hayatı, kendisinden ilim aldığı hocaları, öğrencileri, kaleme aldığı eserleri, şahsiyeti incelenmiş, ardından çalışmamıza konu olan eseri tanıtılmıştır. İkinci bölümde, eserin ibadet bölümleri ile sınırlı olmak üzere el-Kavânîn'de İmam Şâfiî'ye nispet edilen görüşler incelemeye tabi tutulmuş, Şâfiî mezhebi kaynaklarına müracaat edilerek bu bilgilerin doğruluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma neticesinde İmam Şâfiî'ye 234 atıf yapılmış bu atıfların 206 tanesinde isabet edilirken 20 tanesinde isabet edilmediği görülmüştür. Sonuç bölümünde ise yapılan atıfların doğruluk oranı tablo halinde verilerek elde edilen bulgular paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the views attributed to Imam Shafi'i in the sections on worship in al-Qawanin al-fikyiyya, which was complied by Ibn Juzayy and is considered a type of al-hilafiyyat, were investigated and evaluated. Our study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. The introduction discusses the subject of the research, the objectives it aims to achieve, and the methodology the research. The first section examines the life of Ibn Juzayy, the scholars from whom he received his education, his students, the works he authored, his personality; it also introduces the work that is the subject of our study. The second section is limited to the examination of the views attributed to Imam Shafi'i in the sections on worship within the work. The accuracy of these views has been verified by consulting the sources of the Shafi'i school. As a result of the research, 234 references were made to Imam Shafi'i and 206 of these references were found to be accurate while 20 were not. In the conclusion section, the accuracy rate of the references is given in a table and the findings are shared.